Fenomen Kluun

Posted: 12/11/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Ray Kluun

Ko je izšla njegova prva knjiga, so jo prodajali skupaj s paketom papirnatih robčkov. Ampak pri Rayu Kluunu ne gre za običanje romantične zgodbe…

Provokativne zgodbe

Nekaj časa sem se sicer upirala, ker “tear-jerkerji” niso ravno moj najljubši žanr. Kar nekaj mojih prijateljic knjige protestno ni želelo prebrati zaradi njene vsebine, ker takemu moškemu pač ne bodo namenile niti malo pozornosti. Tudi sama sem imela pomisleke, ampak potem pa sem se, ko sem slišala, da ne gre za običajno romantično zgodbo, odločila, da bo to pač moj eksperiment.

Priznati je treba: čeprav Kluunov jezik ni vedno najbolj prefinjen, zna zgodbo vseeno tako zaplesti, da ji sledimo hitro, z obračanjem strani in s srkanjem vsebine. In to je nekaj, česar ne premore vsak avtor.

Kluun: Pride ženska k zdravniku

Pride ženska k zdravniku

Hja, sicer res zveni kot neka šala, vendar je vse preveč resnično, da bi bilo kakorkoli smešno. V prvi Kluunovi knjigi življenje mlade družine pretrese novica, da ima Carmen, mama in žena, raka. Ko Carmen zboli, se mož Stijn sicer trudi, da bi ji stal ob strani, vendar se vseeno obsesivno zapleta v ljubezenske afere, da bi pozabil na strašljivo resničnost, s katero pa se bo moral prej ali slej spoprijeti. Hm. OK.

“Provokativen roman o ljubezni in nezvestobi. Nemiren premislek o življenju in smrti. Izviren vodnik po Amsterdamu in nogometu.” Ta opis sicer res drži. Roman je vsekakor provokativen. Zaradi skokov čez plot ob umirajoči ženi Stijna zelo hitro zasovražiš. Ko pa stvari postanejo resnično hude in težke, pa se Stijn izkaže in v najbolj groznih trenutkih svoji ženi stoji ob strani. Na koncu koncev pa je vseeno težko sprejeti ‘dejstvo’, da je bilo obsesivno varanje samo njegov način soočanja (ali izogibanja) z ženino smrtjo. In način iskanja nadomestila. Vsi vemo, kako bi imenovali žensko, ki bi naredila kaj takega, kajne?

Kluun: Vdovec

Vdovec

In ker smo vendar v modernem svetu, se v vsaki zgodbi skriva (možnost za) nadaljevanje. In res. V knjigi Vdovec se Stijn ne sooča z ženino smrtjo, zanemarja hčerko, popiva in ponočuje v amsterdamskih klubih in celo na Ibizi. Seveda ostaja zvest svojemu slovesu in nobene noči ne preživi sam. Vendar je tudi to samo njegov način, da si ne vzame časa za žalovanje.

Šele ko se znajde povsem na tleh, spozna, da ni več poti nazaj in da mora najti način, kako se bo premaknil naprej. Takrat se z Luno, triletno hčerko, odpravita v Avstralijo (preko Tajske in Balija). Tam si Stijn končno vzame čas za Luno in zase in za žalovanje. To ni knjiga za tiste, ki pričakujejo potopis po Avstraliji in opisovanje magične pokrajine ter vrveža avstralskih mest. Vsekakor pa je knjiga o žalovanju in spoprijemanju z novim statusom: vdovec.

Kluun: Petelinčka

Petelinčka

Kluunova najnovejša knjiga pa govori o času pred tragedijo. Leta 1998 Amsterdam prekipeva od življenja. Stijn poskuša s svojim poslovnim partnerjem Frenkom unovčiti ta optimistični čas. Porodi se jima fantastična poslovna ideja, mednarodno naravnana in preprosta. Z veliko ciljno skupino. Gejevske olimpijske igre. Njuna precej izvirna ideja hitro postane večja kot sta sploh pričakovala in presega vse meje in okvire, ki sta si jih zastavila.

Knjiga je sicer predzgodba Pride ženska k zdravniku in predstavlja življenje družine pred zlomom, ambicije in zagnanost, ki ju je imel Stijn, preden je tragedija pokosila steber njegovega življenja. V knjigi tako spoznamo povsem drugačnega Stijna in s tem tudi zaokroženo celoto njegovega življenja. Brez Petelinčkov bi bilo mnenje marsikoga o Stijnu seveda drugačno.

Advertisements
Komentarji
  1. Abecednik pravi:

    Sem bral njegove knjige in se bere hitro kot sam vrag. Naneslo pa je celo tako, da sem to bral poleti v kampu, in zlomka – sosedje so bili Nizozemci, zato sem jih malo pobaral, ali nemara poznajo tega avtorja. Seveda so ga, hči ga je celo intervjuvala v okviru nekega šolskega projekta. Vsekakor zanimivo čtivo.

  2. MissSunshine pravi:

    O super, to je pa tudi morala biti fina izkušnja!

  3. Klavdija pravi:

    Če bi Carmen tega neodraslega egoista nabrcala že v štartu, verjetno nikoli niti ne bi zbolela za rakom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s