(P)Rožna mladina – kažipot po svetu dela

Posted: 28/11/2012 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Oznake: , , , , , , ,

(P)Rožna mladinaDanes je informacij ogromno! A kaj, ko so nemalokrat razpršene na različnih koncih in krajih, pogostokrat pa tudi težje razumljive in neprilagojene situacijam mladi. Projekt (P)Rožna mladina je zato na enem mestu zbral informacije, ki jih mladi potrebujejo pri vstopanju in krmarjenju po svetu dela.

Najti službo: misija (ne)mogoče?

V zadnjem času vse pogosteje slišimo opozorila o vedno slabšem položaj mladih na trgu dela. Pri nabiranju svojih prvih delovnih izkušenj se srečujemo s številnimi ovirami in tveganji, kot so neredno ali nizko plačilo, delo preko avtorske in podjemne pogodbe, neskladnost delovnih nalog s pridobljeno izobrazbo, neurejenost socialnih zavarovanj, brezposelnost.

(P)Rožna mladina

Ne glede na slabše možnosti pa se odgovornost za uspešno krmarjenje po svetu dela vse bolj prelaga na nas same, ki moramo ves čas skrbeti za svojo zaposljivost, dodatno izobraževanje in informiranost. Pri tem so informacije, ki jih potrebujemo za lažje premagovanje ovir na začetku poklicne poti, velikokrat razpršene, pogostokrat pa tudi težje razumljive in neprilagojene situacijam mladih.

(P)Rožna mladina

Prav zato so mladinske voditeljice iz treh različnih mladinskih organizacij, Društva ŠKUC – Info center, KUD Anarhiv in Mladinskega sveta Ljubljana, zasnovale projekt (P)Rožna mladina in se podale na lov za osnovnimi informacijami in praktičnimi nasveti na področju zaposlovanja mladih, jih vse zbrale na spletni strani www.proznamladina.si in v tiskanem vodniku ter jih oblikovale na mladim prijazen način.

(P)Rožna mladina - vodnik

Kažipot za lažje krmarjenje po svetu dela

In kakšne informacije lahko najdeš, te najbrž zanima:

  • kako in kje iskati delo
  • različne možnosti dela od študentskega dela, avtorske pogodbe do redne zaposlitve
  • brezposelnost oziroma kaj v času, ko dela še ni
  • iskanje dela v tujini
  • možnosti dela za mlade tuje državljane v Sloveniji

Vsako poglavje poleg osnovnih informacij vsebuje tudi informacije o izračunu plačila in o socialni varnosti ter pravicah, ki jih prinaša posamezna oblika dela. Pri tistih oblikah dela, ki ti same po sebi ne zagotavljajo pravice do zdravstvenega zavarovanja, najdeš informacije, kako si to lahko urediš sam. Na koncu vsakega poglavja najdeš še seznam zakonov in predpisov ter seznam uporabnih povezav in akterjev, na katere se lahko obrneš za podrobnejše informacije ali jih povprašaš za nasvet in pomoč.

(P)Rožna mladina

(P)Rožna mladina na spletu

Spletna stran www.proznamladina.si in Facebook stran je na voljo mladim iz Ljubljane in širše Slovenije ter tudi tujim mladim državljanom, ki se zanimajo za delo v Sloveniji. Oboje se redno posodablja s svežimi informacijami iz sveta dela. Na voljo pa je tudi še kakšen izvod tiskanega vodnika.

Namen projekta je, da doseže čim večje število mladih, zato je dobrodošlo, da tudi ti pomagaš pri tem.
Pa srečno pot in mirno morje pri krmarjenju!

Projekt je izveden s podporo programa Mladi v akciji (1.2 – mladinske lokalne pobude) in Urada za mladino Mestne občine Ljubljana.

_____________________________________

Za Ej!KA KULT pripravila: Živa Jurančič

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s