Umberto Eco: Praško pokopališče

Posted: 30/11/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , , , ,

Praško pokopališče - Umberto EcoPravzaprav bi morali živeti pod neke (velike) vrste skalo, da ne bi vedeli za Umberta Eca. Avtor kultnega dela Ime rože, ki je svojo pot našlo tudi na filmska platna (s pomočjo talentiranega Christiana Slaterja in vedno navdušujočega Seana Conneryja), je znan po svojem ustvarjanju pisane besede, s katero poda tako zanimive podatke kot humorne situacije in misteriozne prizore.

Ime rože je bila knjiga, ki je poskrbela, da so bila vsa sledeča Ecova dela deležna veliko pozornosti in glede na njegovo širno razgledanost in neizmerno znanje, je tudi prav tako. Eco je italijanski esejist, filozof, semiotik in še marsikaj drugega in pravzaprav smo lahko samo veseli, da se tako prijazno razdaja.

Zgodovinski kriminal

Zveni zanimivo in takšno tudi je. Ampak ne glede na to, da smo pri Ecu deležni veliko dobrega čtiva in da si z branjem njegovega dela nedvomno razširimo obzorje in razmigali možgane, je ta roman branje, ki niti približno ni preprosto in lahkotno.

Praško pokopališče je zgodovina, ki se bere kot roman, in roman, ki se bere kot zgodovina, pravijo na založbi Mladinska knjiga. In kako zelo to drži!

Praško pokopališče

Tokrat se je Eco lotil Evrope devetnajstega stoletja, od Torina pa do Prage in Pariza, ki kar puhti od skrivnostnih situacij in ljudi. Povsod vladajo zarote, jezuiti spletkarijo proti prostozidarjem, italijanski republikanci duhovnike zadavljajo z njihovimi lastnimi črevi, francoski kriminalci pa čez dan načrtujejo bombardiranja in ponoči obiskujejo črne maše. Evropa je v razsulu in vsak potrebuje svojega grešnega kozla.Umberto Eco

Med vsemi temi bizarnimi dogodki in ljudmi pa prav spretno slalomira genialni ponarejevalec (in lažni stotnik) Simone Simonini, ki spletkari po svoje in je pravzaprav zraven pri vsaki pomembni evropski situaciji. Vse v knjigi se je res zgodilo, samo Simone je izmišljen. Ali pač ne? Kaj pa, če je vse, kar je naredil izmišljeno ali pa je vse skupaj skupek dela določenih oseb?

Kar pa je najbolj zanimivo, je vsekakor to, da kot vedno Eco tudi tokrat ne razočara in te popolnoma izpusti iz prijema šele čisto na koncu. Nedvomno branje za bolj zahtevne in tiste, ki ne iščejo hitrih rešitev.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s