Animateka: To je to!

Posted: 10/12/2012 by malaanja in KULT-film
Oznake: , , ,

Zakaj bi vso slavo žel samo Ljubljanski mednarodni filmski festival, po domače Liff, če pa imamo še en super filmski festival. Festival posvečen animiranemu filmu, ki se vsako leto odvije v decembru v Kinodvor in Slovenski kinoteki. Zakaj je ta festival tako poseben?

Animateka 2012

Za izbrance

Morda se zdi, da je Animateka namenjena zgolj ljubiteljem animiranega filma in stručkotom animacije, vendar temu ni tako. Kot prvo, Animateka posveča posebno pozornost otrokom za katere vsako leto pripravi poseben program. Da pa ne bi starši izviseli, je program oblikovan za vso družino. Mednarodni filmski festival poleg svojega tekmovalnega dela ponuja tudi poseben vpogled v svet animacije. Nastanek in razvoj animiranega filma lahko obiskovalci festivala spoznajo preko številnih predavanj , pogovorov z avtorji ter okroglimi mizami. Vse skupaj spremljajo še likovne razstave in avdio-vizualni dogodki ter zabave, kar obiskovalcem omogoči sočen in zabaven festivalski dogodek. V okrivu Animateke potekajo tudi delavnice za bodoče animatorje.

Animacija-kaj je to?

Pri animaciji lahko kar pozabimo na kamere, saj gre za posebno filmsko umetnost, kjer mora umetnik vse narisati, izrezati ali modelirati.  Da pa je postopek še bolj zapleten, zahteva ogromno potrpljenja saj mora umetnik oziroma animator narisati, izrezati ali modelirati tudi celotno gibanje likov in premikov prostora. Izračun: 1 sekunda filma = 24 sličic.

……………..

Kratki animiran film-piece of cake

Ha.Ha. Hahaha. Pa izračunajmo, koliko sličic moramo narediti za izdelavo 10 minutnega animiranega filma:

24 sličic x 600 (10 min= 600 sekund :D) = 14.400 sličic

Ko pa je vse narisano je potrebno vse skupaj še preneseti na filmski trak, zmontirati in dodati zvok. No to je v primeru, če se odločimo za risanje. Kaj pa 3-D animacija? Vsi smo se zaljubili v animirani film Shrek, ki je odprl vrata 3-D animaciji na velika filmska platna. Ampak koliko časa je ta zadevica nastajala? 6-7 let je več kot 275 animatorjev, montažertjev, itd. ustvarjalo 85 minutno uspešnico.

Slava animiranemu filmu

Kot vidimo animirani film ni nekaj kar tako za zabavo. Ustvarjalci animiranega filma so umetniki, stručkoti na svojem področju in si vsekakor zaslužijo priznanje, no vsekakor festival.Tudi v Sloveniji imamo čedajlje več avtorjev (animatorjev),ki uspešno nastopajo na raznih mednarodnih festivalih. Poleg Akademije likovne umetnosti ostaja nekaj novih šol, kjer starešine animacije v Sloveniji znanje prenašajo na mlajše generacije. Posledično imamo tudi uspešne študentske animacije, ki tudi tekmujejo na Animateki v okviru posebne nagrade za najboljši študentski animirani film.

Danes  se Animateka seli v Maribor v koprodukciji z DRFK in Zavodom MARIBOR 2012. Če ti nikakor ni uspelo obiskati Animateke v Ljubljani imaš tako še eno priložnost :)…ne zamudi!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s