Atiq Rahimi: Kamen potrpljenja

Posted: 14/12/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

Tisti, ki jih zgodbi Khaleda Hosseinija o življenju v Afganistanu nista ganili, so bodisi kamnitega srca bodisi ne znajo brati. Dejansko obstajata samo ti dve možnosti. Hosseini je do sedaj napisal le dve zgodbi. Eno o moškem življenju v Afganistanu (Tek za zmajem) in drugo o ženskem (Tisoč veličastnih sonc). Na svoj način je odprl pot vsem afganistanskim zgodbam, odprl oči (predvsem zahodnemu) svetu o življenju pod talibansko vlado in razgalil marsikatero težavo, ki bi jo tako vzhodni kot zahodni svet z veseljem pometla pod preprogo. Zato napis na knjigi Atiqa Rahimija (“Pomembna in pogumna knjiga”), ki je Hosseinijev citat, Rahimijevi knjigi, v izvirniku pisani v francoščini, daje svojevrsten pečat. In, seveda, težo pričakovanja.

Kamen potrpljenja

Atiq-Rahimi-Kamen-potrpljenjaZgodba govori o ženski, ki med bombardiranjem, streljanjem in kričanjem na ulici vztrajno in predano sedi ob moževi postelji in zanj skrbi. Njen mož je namreč v komi, njena naloga pa je njegova oskrba, menjanje vrečke z infuzijo in umivanje njegovega mlahavega telesa. Neimenovana ženska pa tako prvič v svojem desetletnem zakonu najde svoj glas in mu v obdobju, ko njen mož pač ne more govoriti, pripoveduje svojo življenjsko zgodbo in vse tiste skrivnosti, ki mu jih je zamolčala. Ene so manjše, druge večje, vse pa so sestavni del osebe, kakršna je danes. Mati, žena, pa tudi ženska, čeprav skrito in zakrito.

Kratka knjiga, ki ima vsega skupaj nekaj malo več kot 140 strani, sem ter tja zada udarce, ki jih ne pričakuješ in te s svojim skorajda zdolgočasenim slogom opisovanja vojne šokira. Še bolj pa konec zgodbe. A obstaja še eno neizpodbitno dejstvo. Khaled Hosseini je samo eden. Zato ne pričakujte podobne zgodbe, podobnih opisov, podobnega jezika in podobnih likov. Ker jih v tej zgodbi ni.

Prav nepresenetljivo pa je dejstvo, da  naslednje leto že prihaja film, posnet po knjigi, ki ga je režiral sam avtor.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s