Agatha Christie: Hotel Bertram

Posted: 09/01/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Mogoče je preveč Agathina, mogoče ne. Dejstvo je, da se vsake toliko časa “lotim” kakšne Agathine prav zato, ker vem, kaj me čaka. Cel kup koščkov sestavljanke brez celotne slike v pomoč. Tiste vrste plažno branje, ki ti malce le kodra možgančke. Po navadi me Agatha razkuri z eno in isto gesto; v vsaki zgodbi je nekaj, kar bralcu zamolči. Bodisi je Hercule Poirot nekaj videl, pa tega ni zapisanega, bodisi je gospodična Marple nekaj izvedela, pa o tem ni ne duha ne sluha. Ampak Agatha pač ni zastonj najbolje prodajana pisateljica vseh časov. Menda tudi najbolj brana. O Guinessovi knjigi rekordov ne bomo razpravljali, saj nima smisla, velja pa, da je Agatha preprosto vedno- zabavna.

Bertram

agata-hotel-bertramLondonski hotel Bertram slovi kot dostojanstven, ne-vsiljiv, tih in drag. Ko se tja na krajši oddih odpravi gospodična Marple, ki ji je hotel ostal v prelepem mladostniškem spominu, ni razočarana: hotel je videti natančno takšen, kot je bil tedaj. Postrežba je izvrstna in ponujajo vse, česar si človek sploh lahko zaželi. Toda njenemu pozornemu pogledu se kmalu razkrije vrsta nedoslednosti in sumljivih malenkosti, ko pa izgine zmedeni kanonik Pennyfather, se začnejo razkrivati skrivnostne povezave in resnica, skrita za kuliso staromodnega častivrednega hotela. Vse skupaj se grozovito zapleta, zdi se, da ima prav vsakdo v hotelu neko gromozansko skrivnost, za katero bi naredil prav vse, da bi ostala skrita. In tako čakaš, kaj se bo zgodilo, kdo bo umrl in kdo se bo zdel najbolj sumljiv. A v središču dogajanja je še vedno zmedeni in izgubljeni kanonik, tako da na možnost umora skoraj pozabiš. Ko se zgodi, je seveda nepričakovan in še manj jasen. Kaj kmalu pa se razgrne rdeča žametna zavesa, ki razkrije več, kot bi si kdorkoli sploh želel ali pa upal na to sploh pomisliti.

Gospodična Marple

Tako Jane Marple kot Hercule Poirot sta zanimiva osebka, ki sivim celicam nudita prosto pot, da najdejo razrešitev grozovitih zapletov, misli, namenov in umorov samih. Kdo vam je ljubši, je seveda čisto vaša odločitev, ampak sama najraje malce ‘alterniram’ med dvema čudaškima simpatičnima likoma in zdi se, da je Agatha to prav tako zastavila – da se bralci ne bi zdolgočasili in da hkrati nikoli ne bi pogrešali priljubljenega lika.

agatha-christie

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s