Sophie Kinsella: Remember me?

Posted: 16/01/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

Pri nas je knjigica izšla pod naslovom Se me spomniš? in kot je pri Sophie Kinsella pričakovati, teče kot namazana.

Pozabi na Rebecco

sophie-kinsellaNaj najprej poudarim še dejstvo, da ne maram Rebecce Bloomwood oziroma svetovno znane dame iz serije Shopaholic. Mogoče zato, ker si ne predstavljam zapraviti na tisoče dolarjev za modne dodatke in si nakopati takega dolga, da bi lahko z njim odplačala dve vili z bazenom na Beverly Hillsu. Mogoče zato, ker se Rebecci, razvajeni punčari, ki zapravlja za ‘preseravanje’, vse preveč sanjsko izteče in nikoli nisem oboževala preveč žajfastih koncev. Mogoče pa preprosto zato, ker kljub temu, da imam nadvse rada lepe čevlje, nikoli ne bi tako zelo neodgovorno ravnala. In ne poznam nikogar, ki bi. Ampak morda to spada tudi pod dejstvo, da so pri nas kreditne kartice začasni izhod in ne neskončna vreča denarja brez dna. Vse od tedaj so mi veliko ljubše njene samostojne knjige, ki si jih privoščim redko, a so mi takrat običajno pisane na dušo.

Se me spomniš?

remember-meDa ne bom izgubljala preveč časa z Rebecco, se bom raje posvetila Lexi, ki se za piko na i piše še Smart. Lexi se nekega lepega dne zbudi v bolnišnici z nadvse težko glavo. Nazadnje se spomni, da je treščila na ulična tla, ko je tekla za taksijem sredi deževnega večera, v družbi najboljših prijateljic, dan pred očetovim pogrebom. Hudiča, zamudila je očetov pogreb. Ko medicinsko sestro prosi za torbico, ji ta prinese lično torbo Louisa Vuittona. Lexi je prepričana, da se je zmotila in jo pusti ob strani. A ko se zagleda v ogledalu, se ne spozna. Vitka, z natreniranim telesom, brez grama maščobe, z urejenimi lasmi in porcelanastimi zobmi. Ko pa v sobo stopi še njen mož, najbolj čeden moški na tem planetu in Lexi ugotovi, da je poročena, bogata in uspešna, se ji skoraj zvrti v glavi. Lexi ima namreč posebno vrsto amnezije, zaradi katere se ne spomni zadnjih treh let svojega življenja. Presenečenja, ki jo čakajo, pa se vrstijo ne le dnevno, pač pa skoraj vsako uro. Ne le, da ne je oljikovih hidratov, celo špago naredi. In ne le, da ni zamudila očetovega pogreba, pač pa je nastopila tudi v resničnostnem šovu. Se bo spomnila, kaj mora narediti v službi, preden ji kolega spelje položaj in preden ji nekdanje kolegice, zdaj njene podrejene, ki jo sovražijo, nastavijo kolaček na stol? Se bo navadila na luksuzen način bivanja in na veliko skrivnost, ki jo je tako previdno skrivala, preden se je zdaj naenkrat ne spomni več?

Ne pozabiš

Ni lahko spisati dobre chick-lit knjige. Še zdaleč ne. Tale je ena izmed tistih, ki so zabavne, smešne in celo do neke mere verjetne. Zakaj mi je ta tako všeč? Ker je Lexi veliko bolj normalna, ker dobi drugo priložnost, da popravi svoje navidez popolno, a v resnici zavoženo življenje. In priznajmo si, tega bi bil vsak izmed nas kdaj vesel.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s