Štipendije za študij v tujini

Posted: 23/01/2013 by Ej!KArtica in EU zate
Oznake: , , ,

Tudi tebe vleče in vleče čez planke? Na študij v tujino se lahko odpraviš tudi s pomočjo štipendije! Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov ti v vsako leto nudi možnost za pridobitev štipendije.

Štipendija Republike Slovenije za študij v tujini

Do 8. maja 2013 se lahko prijaviš za štipendijo za študij na tujih izobraževalnih ustanovah za posamezno raven izobraževanja ter pridobitev javno veljavnega spričevala. Štipendijo lahko pridobiš za dodiplomski ali podiplomski študij naravoslovja, tehnike ali medicine. Za področje družboslovja ali humanistike pa za podiplomski študij. Štipendija ti omogoča:

a.) Naravoslovje:

 • Javni-sklad-za-razvoj-kadrokritje šolnine za posamezno študijsko leto za največ 19.000 EUR
 • štipendijo za življenjske stroške v višini 6.000 EUR, 9.000 EUR ali 12.000 EUR (odvisno od države oziroma kraja, kjer se izobražuješ) za posamezno študijsko leto

b.) Družboslovje ali humanistika:

 • kritje šolnine za posamezno študijsko leto za največ 10.000 EUR
 • štipendijo za življenjske stroške v višini 6.000 EUR, 9.000 EUR ali 12.000 EUR (odvisno od države oziroma kraja, kjer se izobražuješ) za posamezno študijsko leto

Štipendije ne moreš koristiti, če si na študijski izmenjavi!

Pri prijavi za štipendijo moraš izpolniti posebno prijavnico v kateri moraš navesti podatke o izobraževalni instituciji v tujini ter študijskemu programu. Letošnji še ni objavljen, vendar ti bo morda pomagalo, če si pogledaš lanskoletno dokumentacijo in se tako pripraviš:

Na kaj moraš biti pozoren/a?

Če se želiš prijaviti na dodiplomski ali podiplomski študij na izobraževalnih ustanovah se moraš zavedati, da te v veliki večini zahtevajo sledeče:

 • potrdilo o opravljeni diplomi
 • priporočila profesorjev (3 ali 2)
 • motivacijsko pismo
 • potrdilo o znanju tujega jezika (navadno IELTS ali TOEFL, če gre za nemščino pa certifikat, ki ga dobiš na Goethe Institutu)

Potrdila o opravljeni diplomi morajo biti prevedena v angleški jezik (pogosto tudi jezik države kamor se prijavljaš) in celotna zadeva mora biti overjena. Tudi potrdilo o znanju tujega jezika zahteva nekaj časa in denarja. Pridobitev dobrih priporočil od svojih profesorjev je ključno, zato bodi vztrajen/a in se ne zadovolji z povprečnim copy paste priporočilom!

Pri prijavah na doktorski študij pa moraš pogosto priložiti tudi “osnutek doktorata”, ki lahko v nekaterih primerih (predvsem na družboslovnih ali humanističnih fakultetah) obsega tudi do 100 strani.

Nekaj nasvetov:

everystockphoto-thomaseagleZa vpis na tuje izobraževalne ustanove si vzami čas in vse skupaj vzami kot poseben izziv. Ne pozabi na dobro voljo in ne bodi razočaran/a če ti ne uspe takoj. Pogosto pomaga tudi, če že pred prijavo vstopiš v kontakt z kakšnim profesorjem. Ne pozabi omeniti vseh svojih prednosti in znanj, tudi neformalno znanje je pomembno! V tujini je zelo cenjeno prostovoljno delo, tako da takšnih stvari ne izpusti pri prijavi. V svoji prijavi ne pozabi omeniti, da si pripravljen/a za kratko obdobje tudi opravljati kakšno “pripravništvo” saj s tem pokažeš svoj velik interes.

Če se poteguješ za štipendije kar na izobraževalnih ustanovah v tujini pa bodi pozoren/a na dodatne zahteve za pridobitev štipendije, ki so pogosto objavljene naknadno! Pogosto je dobro, da se prijaviš za več različnih štipendij ali na več različnih izobraževalnih ustanov, da imaš več možnosti. Te zanima kje lahko iščeš štipendije v EU ali EU štipendije, ki te popeljejo po svetu? Tukaj je nekaj povezav:

Če potrebuješ kakšne dodatne informacije vprašaj :)! Če pa imaš sam/a izkušnje s študijem v tujini preko štipendij, deli svoje izkušnje in nasvete z nami! Torej…komentirajmo!

Advertisements
Komentarji
 1. Chickpea pravi:

  Zelo koristen članek! Večkrat bi morali izpostaviti možnost študija v tujini in predvsem pogoje zanj – štipendij se zdi precej, a je treba zanje pokazati rezultate, ki zahtevajo čas in veliko priprav.
  Tu je še nekaj linkov:
  http://scholarization.blogspot.com/ (na splošno o štipendiranju)
  http://www.dreamfoundation.eu/sl_SI/# (zelo uporabna stran!)
  http://slovenia.usembassy.gov/fulbright_scholarship.html (program Fulbright, namenjen študijskim izmenjavam v ZDA)

 2. malaanja pravi:

  Chickpea, hvala za linke. Glede rezultatov se strinjam! Ponavadi so kar zahtevni, sploh kar se tiče priporočilnih pisem in osnutkov dela (naprimer phd). Sama sem tudi iskala štipendijo za doktorat (no malo sem srfala) pa sem ugotovila, da ti ena sama prijava vzame zelo veliko časa, tako da če si to želiš, se moraš res potruditi.

  Imam pa tudi frendico, ki je poslala prošnje trem profesorjem kemije za doktorski študij in sta jo dva sprejela. Ni imela nobenih preizkusov, intervjujev, ipd. Simpl. Sam to je bl sreča kot kaj drugega 🙂

 3. Andrej pravi:

  Super članek! Sam sem že skoraj 7 let v Ameriki in moram reči, da je situacija veliko boljša kot v Slo. Sicer sem dokončal študij v Ljubljani, vendar sem se potem prijavil na neko poletno šolo v USA in so me vprašali če bi ostal kot asistent. Danes sem profesor, kar v Slo. nikakor ne bi mogel biti imam super plačo. Sem pa opazil, da imamo v USA veliko šans tisti, ki smo iz nekdanjega vzhodnega bloka. Naše znanje je veliko bolj cenjeno kot od drugje.

  Moj nasvet bi bil: prijavljajte se, pišite prošnje kar tako profesorjem in vam bo uspelo. Vsekakor pa si pridobite super priporočila!! V USA pa tudi ponekod v Evropi je to res bistveno. Jaz svojim študentom napišem cca. 3 stani priporočila, mora biti opisana tudi vaša osebnost!

  • Chickpea pravi:

   Andrej, te lahko vprašam, kaj si študiral(in doštudiral) v Ljubljani? Ali misliš, da imajo v ZDA večje šanse naravoslovci ali družboslovci?
   Vsekakor je treba izkoristiti vse 🙂
   Med bookmarki sem našla še en link: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/vodic.html
   Tale obsežen vodič je spisal Jernej Barbič, še en Slovenec, ki mu je uspelo v ZDA.

 4. Andrej pravi:

  Chickpea, jaz sem dokončal astrofiziko. Vsekakor so naravoslovci povsod zelo iskani, vsaj v teh časih. Ampak spet ne vsi. Sam bi bil verjetno v Slo. asistent ali učitelj, če bi sploh imel službo, tu pa je veliko več možnosti. Pomoje velja enako za družboslovce. Sicer je pa tukaj veliko odvisno od tebe in kako se ti predstaviš. Če se zanimaš za ZDA se ne pozabi v svoji prošnji pohvaliti!
  Drugače pa zelo uporabni nasveti, ki jih je napisal Jernej. Jaz sem imel kar lahko pot, saj so me sami povabili.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s