Harlan Coben: Usodna pogodba in Ujeti v preteklost

Posted: 13/02/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , , , ,

Harlan Coben je eden izmed mojstrov svojega žanra. Idealen je za tiste, ki so jim všeč kriminalke, v katerih se drug za drugim vrstijo zapleti in nepričakovani obrati. Kot v pravi običajni kriminalki, so tudi tu “bad guys” vedno odkriti in primerno kaznovani. V njegovih zgodbah na plan vedno pokuka preteklost, ki skriva temačne kotičke, grozovite laži in zamolčane skrivnosti. Skratka idealen žanr za takšne trenutke kot so tile zasneženi dnevi.

Ujeti v preteklost

harlan-coben_ujeti-v-pretekDan Mercer je socialni delavec, ki dela z mladoletnimi prestopniki. Njegovo življenje se zaplete, ko mu Wendy Tynes, novinarka, ki prek televizije razgalja seksualno agresivne moške in pedofile, nastavi past – in ji Dan nasede. Na sodišču ga sicer operejo krivde, a pečat pedofila na njem ostane. Vzporedno se odvija zgodba, ki je strla srce družini, ki je izgubila sedemnajstletno Haley McWaid. Bila je ponos družine, športnica, vestno in pridno dekle. Zato starši in okolica še toliko prej pomislijo na najhujše, ko je neke noči ni domov in od nje ni več nobenega glasu. Medtem ko skuša Wendy povezati Dana s Haleyjinim izginotjem, pride na površje še tretja zgodba: o peterici nekdanjih študentskih kolegov s Princetona – med njimi je tudi Dan –, ki so bili v zadnjem letu vsi razen enega žrtve različnih škandalov. Kdo res tiči za to zgodbo, kam je izginila Haley, je Dan res kriv? Wendy začenja dvomiti v svojo obtožbo Dana in medtem ko se sama trudi znebiti spon svoje preteklosti, ugotavlja, da odpuščanje ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled.

Usodna pogodba

harlan-coben_usodna-pogodbaEna izmed Cobenovih najbolj simpatičnih (knjižnih) lastnosti je ta, da vsaj do neke mere se trudi prepletati svoje like. Ne tako močno, da bi vse skupaj spominjalo na kakšno žajfnico, še zdaleč ne, le sem ter tja poveže lik s kakim iz druge knjige, da nas malce podraži s tem. V Usodni pogodbi je glavni lik Myron Bolitar, ki pa ni tisti, ki je povezan s prejšnjo knjigo. A to bomo pustili, da sami ugotovite. Myron je lik, ki ima pri Cobenu pravo serijo. Dela kot športni agent in je odločne narave, a mehkega srca. Njegov klient, obetajoči nogometaš Christian Steele, prejme pismo z oglasnikom, v katerem njegovo nekdanje dekle ponuja spolne storitve. Težava je v tem, da so vsi, tudi policija, prepričani, da je mrtva, saj je pred letom in pol izginila brez sledu. Myron skuša razplesti družinsko tragedijo, odkriti ženske skrivnosti in razkrinkati moške laži, medtem ko se tako njegovo zasebno kot poslovno življenje sesuva okrog njega.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s