Genij Da Vinci v Ljubljani!

Posted: 20/02/2013 by MissSunshine in KULT-art
Oznake: , , , , ,

Gospodarsko razstavišče je odprlo vrata največji mednarodni potujoči razstavi Da Vinci – Genij, ki so si jo v šestih letih ogledali milijoni ljudi v več kot 40 mestih po vsem svetu, od Ria de Janeira do Tokia, od San Francisca do Moskve. S to razstavo želijo počastiti enega najbolj občudovanih in dinamičnih umov vseh časov. Z več kot 200 fascinantnimi, interaktivnimi in poučnimi razstavnimi eksponati, med katerimi je 75 mehaničnih izumov v naravni velikosti, razstava ponuja edinstven vpogled v um najbolj markantnega renesančnega človeka.

Svetovna čast

Razstava Genij - da VinciSkupina Grande Exhibitions, ki ustvarja potujoče razstave, je pripravila doslej najobsežnejšo razstavo o Leonardu, ki jo gostijo po vsem svetu. S sodelovanjem muzeja Il Genio di Leonardo da Vinci Museo v Italiji in Pascala Cotta iz Lumiere Technology v Franciji razstava oživlja genija Da Vincija kot izumitelja, slikarja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, kiparja in misleca.
Italijanski obrtniki so po predlogah v Leonardovih kodeksih natančno izdelali interaktivne naprave v naravni velikosti. Med njimi so prve zamisli o avtomobilu, kolesu, helikopterju, jadralnem letalu, padalu, potapljaški obleki, podmornici, tanku in idealnem mestu, če omenimo samo nekatere.
Sicer pa razstava daleč presega samo mehanične iznajdbe, saj ponuja tudi faksimile Leonardovih najslovitejših kodeksov, anatomske študije, risbe za fresko Bitka pri Anghiariju in renesančne slike.
Najbolj svež dodatek je rekonstrukcija Zadnje večerje v originalnih merah (8,84 x 4,42 m) z izredno visoko ločljivostjo, impresiven prikaz, ki dopolnjuje dosedanje 3D animacije z razlago Sforzovega konja, Mone Lise in Vitruvijskega človeka. Da Vinci – Genij prinaša tudi Skrivnosti Mone Lise, prikaz v svetovnem merilu inovativne analize te klasične slike. V muzeju Louvre jo je opravil ugledni znanstvenik, inženir, raziskovalec in fotograf umetnin, Pascal Cotte.

Genialni um

da vinci razstava

Izumitelj, slikar, znanstvenik, inženir, kipar, anatom, biolog, glasbenik, arhitekt, filozof … Leonardo da Vinci je bil vse to in še več.
Bil je izjemno vsestranski v svojem delovanju, izjemno ploden v svojih idejah in izjemen zgled renesančnega človeka. V svojem življenju (1452–1519) je preučeval, eksperimentiral, odkrival, konceptualiziral in pisal o skoraj nepredstavljivi paleti različnih tem. Rodil se je kot nezakonski sin, zato ni bil deležen formalne izobrazbe kot njegovi vrstniki, in tako je bil v veliki meri samouk. Že v mladosti si je obljubil, da bo »spoznal vse, kar se da spoznati« in da bo z eksperimentiranjem in uporabo trdnih znanstvenih načel kritično preveril vse, kar so spoznali tisti pred njim.

razstava da vinci2

Žal je Leonardo zapustil zelo malo otipljivih primerkov svojih teorij, pa še ti nikoli ne potujejo naokrog; bodisi so varno spravljeni bodisi so del stalnih razstav v peščici uglednih muzejev po svetu.
Dediščina Leonardovega genija je shranjena predvsem v njegovih kodeksih, drobnih zvežčičih kategoriziranih risb in zapisov o najrazličnejših temah. Popotovanje po razstavi Da Vinci – Genij je pravzaprav odkrivanje skrivnosti teh kodeksov in oživljanje iznajdb, idej in razmišljanja tega velikega moža. To ni razstava izvirnih artefaktov; večine svojih načrtov Leonardo ni realiziral, kolikor je bilo skromne zapuščine, pa jo je uničil zob časa. Ta razstava na oprijemljiv in zlahka razumljiv način raziskuje raznolikost idej, ki so prevzemale nedvomno največji um v človeški zgodovini.

Razstava obsega:

– Leonardove mehanične iznajdbe v velikem merilu, mnoge od njih so interaktivne. Izdelali so jih sodobni italijanski

obrtniki, ki so natančno in poglobljeno preučili Da Vincijeve kodekse.

– faksimile fascinantne zbirke mojstrovih kodeksov.

– predstavitev Leonardovega življenja in zgodovinskega obdobja.

– Leonardovo skrivnostno abecedo in tehniko pisanja.

– reprodukcije Leonardovih presenetljivo točnih in podrobno razdelanih anatomskih risb.

– pripravljalne risbe za fresko Bitka pri Anghiariju. reprodukcije Leonardovih slavnih renesančnih slik v naravni velikosti.

– slovito podobo Vitruvijskega človeka in njeno razlago v 3D animaciji, edinstveni v svetovnem merilu.

– 3D animacijo Zadnje večerje, projicirano v naravni velikosti.

– 3D animacijo o ustvarjanju Mone Lise.

– 3D animacijo velikega konja za družino Sforza.

– izobraževalne programe za osnovno- in srednješolce.

– dokumentarni film Leonardo da Vinci.

– trgovino Leonardo da Vinci.

Vizualno bogato razstavo imenitno dopolnjujejo pisne razlage izvedencev in muzejskih kustosov iz Vincija, ki imajo več kot petindvajsetletne izkušnje na tem področju.

Na razstavnem prostoru si lahko ogledate tudi posebne filme:

  • razstava da vinciZadnja večerja
  • Mona Lisa
  • Skrivnosti Mone Lize
  • Vitruvijski človek
  • Sforzov konj
  • Leonardo da Vinci – človek, ki je hotel vedeti vse, BBC

 

Razstavo si lahko ogledaš vse do 12. maja 2013.

Advertisements
Komentarji
  1. malaanja pravi:

    Razstavo Da Vinci – genij sem obiskala nekaj let nazaj in sicer v Bruslju. Moram reči, da kar se tiče elementov razstave je res super. Vseh razstavnih zadevic je ogromno, hkrati pa je fino ker lahko njegove izume (lesene makete) dejansko tikaš in preizkušaš. Kar se tiče predstavitve, se pravi besedil pa žal nimam pojma, ker je bila v Bruslju razstava zgolj v francoščini :(.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s