Prijavna točka Spletno oko

Posted: 19/04/2013 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Oznake: , , ,

Spletno oko (www.spletno-oko.si) je točka (spletna stran) preko katere lahko anonimno prijaviš sovražni govor ali spolno zlorabo otrok na spletu.

LogoSO

Po tem, ko tvojo prijavo sprejmejo, jo njihova pregledovalca pregledata in presodita ali gre za morebitno nedovoljeno (kaznivo) »otroško pornografijo« ali »sovražni govor«. V primeru, da je odgovor pritrdilen, prijavo pošljejo policiji. V primeru, da je nedovoljena vsebina prisotna na tujih strežnikih, prijavo pošljejo tudi prijavni točki, ki deluje v tej drugi državi (znotraj omrežja INHOPE, katerega članica je tudi prijavna točka Spletno oko).

Kaj točno prijavim Spletnemu očesu?

Pri spolni zlorabi otrok na spletu gre za kazanje spolnega izkoriščanje otrok, mlajših od 18 let. V to skupino spadajo posnetki otrok, ki sodelujejo v spolnosti in posnetki, ki prikazujejo otrokove spolne organe. Če takšne in podobne fotografije ali videoposnetke slučajno zaslediš med brskanjem po spletu, jih prijavi na www.spletno-oko.si (veliki zeleni gumb »prijavi« na desni strani). Prav tako lahko prijaviš nagovarjanje otrok mlajših od 15 let za srečanje (denimo preko spletnih klepetalnic – chatov). Če misliš, da bo do srečanja (»zmenka«)  prišlo kmalu in da je zadeva resna (npr. da se bo osebo spolno izkoristilo), prijavi raje direktno policiji.

SO_prijavi

Pri drugi obliki – spletnemu sovražnemu govoru – gre za nagovarjanje k nestrpnosti, sovraštvu in nasilju. V primeru, da naletiš na spletno stran, forum, video, profil, komentar ali drugo vsebino, v kateri nekdo (posameznik) ali neka skupina poziva (nagovarja), da bi se moralo poniževati, preganjati, linčati, izganjati ali pretepati – oziroma da bi moral(a) biti na drugačne načine neprijazen, nestrpen, nasilen ali skrajno izključujoč do posameznikov ali skupin ljudi, zaradi tega, ker so »oni drugačni« (npr. homoseksualci, druge narodnosti, temnopolti, Romi, verni, invalidi itd.)  to prijavi Spletnemu očesu (www.spletno-oko.si – veliki gumb »prijavi«), pri čemer moraš vnesti (kopirati) komentar oziroma jasen opis kršitve ter naslov spletne strani, kjer si jo našel (zato, da se kršitev v najkrajšem času najde). Preko njihovih partnerskih portalov (večjih novinarskih strani kot je npr. 24ur.com) lahko sovražni govor prijaviš tudi preko gumba »prijavi sovražni govor« (ki je lociran ob komentarjih na novice).

Cilj prijavne točke Spletno oko je zmanjšati količino sovražnega govora in spolnih zlorab otrok s pomočjo spleta. S tvojo pomočjo lahko pripomorejo k temu cilju. Za to se ti zahvaljujejo.

Spletno oko deluje v okviru Projekta Center za varnejši internet SAFE-SI, financirata ga Evropska komisija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.  Projekt izvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije).

Koristne informacije

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s