Družba po koncu sveta

Posted: 30/04/2013 by mancazobavnik in GRAVItacija
Oznake: , , ,

Na Filozofski fakulteti v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo, bolonjski magistrski študentje Sociologije kulture prirejajo dogodek »Družba po koncu sveta«.

druzba po koncu svetaProjekt vključuje enodnevno konferenco, na katerih naslavljajo aktualne teme razvoja družbe v 21. stoletju ter prihajajočih stoletjih, pri čemer izhajajo iz izkušenj, vizij ter pogledov iz slovenske perspektive, vsekakor pa tudi v kontekstu  EU in širšem globalnem pogledu.

Celoten program se bo zgodil v torek, 07.5.2013, med 8.00 – 20.00 uro, v predavalnici R1B na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Zakaj takšen naslov?

Ideja seveda izhaja iz tako opevanega »majevskega konca sveta«, vendar ga je treba jemati v prenesenem pomenu, saj se  21. 12. 2012 ni zgodila nobena naravna ali družbena katastrofa.

Iz njihove perspektive gledanja so Maji napovedali  konec specifičnega in določenega cikla časa, ki je trajal zadnjih 5.125 let oziroma zadnjih 26.000 let, kar je čas enega obrata vse naše galaksije okrog centralnega sonca. Na ta datum naj bi se ponovno odprl portal do centralnega sonca naše galaksije in vrsta planetov je bila v ravni liniji z njim, kar je bil izjemen kozmični dogodek, ki je označil začetek nove dobe – dobe, v kateri bo več luči, več svetlobe, več pozitivnosti. Njih je zanimalo, kaj vse se spreminja v prehodu iz »stare temne« dobe v »novo svetlo« dobo in po kakšnih načelih ter vzorcih, bi lahko delovala družba prihodnosti.

Zanimive teme predavanj!
pretekla konferencajpg

Na sami konferenci se bo najprej govorilo o politično–ekonomski alternativi, ki se odvijajo in imajo potencial v prihajajočem času. Medijske reprezentacije in kultura je drugi močan steber njihovega akademskega fokusiranja, saj jih je zelo zbodla »samoumevnost« in visok nivo soodvisnosti na tem področju. Tretja večja problematika se dotika hrane in vode v Sloveniji –  kaj je blago in kaj javno dobro, na kakšne vse načine korporacije manipulirajo z nami?  Zadnji večji fokus so reprezentacije spola – bodo moški ideali postali tržna niša, se še vedno stereotipizira ženske, bomo sploh v prihodnosti govorili o spolu? Pustite jim priložnost in začutite!

Kako naprej?

Konferenca Družba po koncu sveta želi zgolj osvetliti pogled na način, kakšno je stanje današnje družbe in kakšen svet prihodnosti želimo ponuditi naslednjim generacijam. Sistem nas je sicer kot njegove upornike v smislu kapitalizma, komercializacije, pluralizacije idr. popolnoma dotolkel, razdružil, razvrednotil in oddaljil od samega bistva soustvarjanja, pa vendarle lahko z majhnimi koraki dosegamo večjo poenotenje.

druzba-po-koncu-sveta-1Njihov prispevek ni, da bi dosegli velike spremembe. Že če spodbudijo peščico ljudi, ki bo kritično sprejela njihovo vsebino, ki jo želijo povedati, je njihov namen dosežen.

V krogu družine, šolskega sistema, službah, raznoraznih krožkih, medijih, protestih in skupščinah ne poskušamo zgolj spremeniti obstoječe družbe, temveč v tem procesu, v tem boju, spreminjamo tudi sami sebe, razbijamo ostarele in odtujene družbene odnose, razvijamo svoje potenciale ter produciramo in reproduciramo sami sebe kot kreativna družbena bitja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s