Ključ do motivacije

Posted: 08/05/2013 by mundasara in GRAVItacija
Oznake: , ,

Za neproduktivnost največkrat krivimo slabo vreme, pomanjkanje energije, časa ali denarja, smilimo se sami sebi in iščemo takšne ali drugačne izgovore za našo lenobo, nesamozavestnost, neodločnost. Zanimivo je, koliko izgovor je človek sposoben najti, le da mu nečesa ni potrebno storiti.  V takih primerih v bistvu gre za pomanjkanje motivacije, ki je rezultat nasprotujočih si želja.

Foto: DonkeyHotey's (Flickr)

Foto: DonkeyHotey’s (Flickr)

Zastavite si cilje

Motivacijo po psihološki definiciji lahko razdelimo na notranjo in zunanjo. Pri notranji se motivirani človek ne trudi zaradi zunanjih ciljev, ki so nagrade, pohvale in priznanja, te so namreč značilne za zunanjo motivacijo, temveč ga spodbujajo lastni interesi, radovednost, želje in pozitivna samopodoba. Prva stopnja na poti iskanja motivacije je, da se odločimo, katere cilje hočemo doseči. Čeprav se bomo morali zavoljo zastavljenega cilja odreči določenemu ugodju ali želji, nam bo dosežen cilj zagotovo prinesel zadovoljstvo, ki nam lahko služi kot motivacija za nadaljnjo delo.

Odklenite možgane

Nekateri obupajo še preden sploh začnejo in sami sebe obsodijo na propad, spet drugi obupajo ravno pred tem, ko so že tik pred ciljem. Včasih je potrebno tako malo, da dosežemo svoje cilje. Zavedati se morate, da omejitve obstajajo le v naših glavah. Vse kar moramo storiti je le to, da začnete.

Vsakomur se kdaj zgodi, da pride do trenutka ko ne ve kako naprej in išče pravo motivacijo. V takem trenutku moramo biti sposobni najti pravo motivacijo, ki nas bo spodbudila in potisnila naprej. Za inspiracijo so nam lahko knjige, filmi, citati ali posamezniki, ki vztrajajo ne glede na okoliščine in težave, ki jih pestijo.

 

Poiščite moč v sebi

Ste še vedno mnenja, da ne boste zmogli? Take zgodbe so nam v poduk, da je človekova volja neomajna. Dejstvo je, da nas čakanje na idealne položaje ne bo pripeljalo nikamor. Začeti moramo s tem kar imamo tukaj in zdaj.  Zadovoljni moramo biti s stvarmi okoli sebe, kajti le tako bomo zmožni delati velike korake, se odločati pravilno in bomo dosegli postavljene cilje.

Poglavitno je zavedanje, da ste sam svoj mojster. Nihče ne more določene stvari opraviti namesto vas. Dokažite se sebi in drugim, da zmorete in da vsi napori, ki ste jih vložili v delo niso bili zaman. Neznan avtor je nekoč zapisal: »Kar um spočne, lahko tudi doseže.« Človeka opredeljuje le tisto, kar verjame da je. Najdite svoj motivacijo in našli boste ključ do uspeha.

Advertisements
Komentarji
  1. pepelkica pravi:

    very much like

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s