Benetke! (Nikar brez KuKu vodnika!)

Posted: 10/05/2013 by mojcaprigl in GRAVItacija, KULT-knjige
Oznake: , , ,
Foto: Mojca Prigl

Foto: Mojca Prigl

Neprecenljiv turistični (kulturno-kulinarični) vodnik.

V knjižnici sem tik pred zdajci na hitro pobrala vse mogoče vodnike po Benetkah. Na poti do tega čudovitega bisera sem imela čas podrobneje pobrskati med vso navlako “Venice” knjig in tako odkrila to nepogrešljivo knjižico, katere avtorja sta Luka Novak in Valentina Smej Novak. Točno! Ta dva, ki kuhata. Nikar v Benetke ne hodite brez tega KuKu vodnika!

Humor, hrana, kultura, zgodovina in neprecenljivi nasveti
KuKu Benetke

Ravno prav humoren jezik, strašno dobri napotki kam na kavo ali odlično kosilo za solidno ceno, kratka, a temeljita zgodovina Benetk, znamenitosti in nametani nepogrešljivi nasveti so le nekatere opazke, ki naredijo ta vodnik res poseben. Spretno prepletata zgodbo od začetka do konca. In človek postane kar nemiren…  A je še daleč?

Ponudbe gondoljerjev v črtastih majicah, ki bi vas popeljali po beneških kanalih in vam zraven peli O sole mio, raje preslišite (razen, če ste ameriški mladoporočenci na medenih tednih).

Književniki, filozofi…

Kaj bi Benetke brez Lida (o.p. eden izmed beneških otočkov?) … kod bi se potikal junak novele Smrt v Benetkah, pisatelj Gustav von Eschenbach, ko ga ne bi Thomas Mann poslal po ljubezen in smrt prav na Lido…

Ne nazadnje je na dolgih peščenih plažah poležaval tudi filozof Friedrich Nietzsche in tam domislil marsikatero nianso prevrednotenja vseh vrednot.

Foto: Mojca Prigl

Foto: Mojca Prigl

Znamenitosti, ki jih zraven zapovedanih (trg svetega Marka, bazilika svetega Marka, doževa palača…) ne gre izpustiti:

– Galerija Accademia – muzej umetnosti do 19.stoletja vas popelje v zgodovino. Zadeva, organizirana po obdobjih in temah v nas prebujdi duh časa, pa naj gre za bizantinsko umetnost ali renesanso, barok ali gotiko. Četudi morda niste umetniško naravnani, vas ta galerija, ki je med drugim tudi dom Da Vincijevega Vetruvijskega človeka (ki žal ni razstavljen za širšo javnost, razen ob posebnih priložnostih), ne bo razočarala!

– Ca’ d’Oro – prekrasna orientalsko-gotska palača je ena najlepših beneških palač 15.stoletja. Ta “hiša zlata” se danes ponaša z muzejem Franchetti, v katerem oko vrzite na slikarja Mantegno.

– Muzej Fortuny- je lociran le nekaj korakov od ene najbolj privlačnih slaščičarn v mestu, Marchini. Fortuny je gotska palača, ki jo je v začetku 20. stoletja kupil španski dizajner in modni kreator Mariano Fortuny in v njej uredil nekakšen “laboratorij idej”.

Španski dizajner Mario Fortuny (1871-1949) je bil odštekan tip. V palači Fortuny … je ustvaril pravi modernistični think-tank … kjer so se srečevali umetniki, kot sta bila D’Annunzio in Isadora Duncan. V muzeju bomo našli vse njegove “iznajdbe”: od svilenih artefaktov … do slovite atrdekojevske svetilke Fortuny in inovativnih načinov odrske osvetlitve.

Benetke so me začarale. Že komaj čakam da se vrnem. S tem vodnikom seveda!

Foto: Mojca Prigl

Foto: Mojca Prigl

Advertisements
Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s