Z oliko do samozavesti in uspeha

Posted: 10/05/2013 by tamc3k in GRAVItacija
Tags: ,

Sedimo za mizo s samimi veljaki. V trebuhu neprijeten občutek, v grlu cmok. Na mizi pred nami svež pogrinjek z več pribora kot smo ga vajeni. Bojimo se dobiti hrano, ker ne vemo, kako jesti. Natakar prihaja k nam. Počasi, z elegantnimi koraki. Pred nas položi krožnik. Na njem pa kraljuje banana. Banana?

Ampak, kako jo lepo pojesti?

Nič lažjega za poznavalce bontona: odrežemo ji glavo, olupimo, lupino položimo v namizno skledo za odpadke. Sadež pojemo z vilicami in nožem. Edina sprejemljiva varianta do nekaj let nazaj. Po novem je dovoljeno, da jo do polovice olupimo, košček za koščkom odgriznemo. Potem jo lahko olupimo do konca in pojemo še preostanek.

Skrajno neprijetnim situacijam smo lahko priča vsak dan. Kaj torej storiti, da bomo le priča in ne žrtve nevednosti bontona? Omenimo, da je ljudem, ki dobro poznajo bonton, dovolj že nekaj sekund po spoznanju človeka, da si ustvarijo svoje mnenje. Da bomo v vsaki družbi pridobili pozitivno mišljenje ostalih, je dobro poznati vsaj malo bontona.

Nekaj malih, osnovnih nasvetov:
Vir: freakapotimus (Flickr.com)

Vir: freakapotimus (Flickr.com)

  • osnovne besede: prosim, hvala, oprostite in izvolite,
  • vljuden pozdrav; obstajajo pravila, kdo koga prvi pozdravi;
  • stisk roke ob pozdravu; ne premočno, niti mlahavo podržimo primeren čas,
  • govorimo prijazno in nenapadalno; pozorno prisluhnemo sogovorniku in ga gledamo v oči,
  • pazimo na govorico telesa; suvereno držo, gestikulacijo rok in mimiko.
Kaj pa z rokami?
  • Ne držimo jih v žepih, za hrbtom (nezaupanje),
  • nimamo prekrižanih (obrambna drža),
  • jih ne sklenemo v koničasto streho (ošabnost),
  • jih ne drgnemo (škodoželjnost),
  • z njimi se ne dotikamo brade (samovšečnost),
  • jih ne prekrižamo v zatilju (vzvišenost),
  • se ne dotikamo ust ali dajemo prstov v usta (negotovost, zadrega).

Kako jih torej držimo? Zelo pozitivna gesta je, da govorimo z razprtimi rokami.

Vemo, da skakati v besedo ni vljudno. Vemo tudi, da je vljudno starejšim odstopiti mesto. Pa se zavedamo, kaj je pomembno, ko se naša kariera šele začenja in je vsak trenutek lahko primeren za odskočno desko? S poznavanjem poslovnega bontona bo lažje. Tega bomo pa spoznali že v naslednjem članku…

Navedene so le osnove bontona. Na naslednjem linku pa najdemo še kaj več:

http://www.protokol-slo.si/ponudba.bonton.php

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s