Téa Obreht: Tigrova žena

Posted: 15/05/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Tea Obreht je eno tistih odkritij, za katero se zdaj vsi pulijo. Američani pravijo, da je Američanka, Srbi se tolčejo po prsih, da je njihova, Slovenci pa smo prav prijazno zapisali v knjigo, da je Tea svoj prvenec posvetila dedku Slovencu. Najmlajša dobitnica Orange Prize For Fiction je upravičeno ponosna – sama nase.

Tea Obreht - Tigrova zenaDejstvo je, da se je gospodična Obreht rodila leta 1985 v Beogradu kot Tea Bajraktarević in da je dedku (menda celo na smrtni postelji) obljubila, da bo, ko bo uspešna pisateljica, pisala pod njegovim imenom. In to je tudi storila. Pri sedmih letih je zapustila Srbijo in se ni več vrnila, študirala je v ZDA, kjer zdaj tudi živi, za svoj prvi literarni poskus pa je vseeno našla navdih v svojih koreninah.

Njen prvenec je požel veliko hrupa, še preden se je sploh pojavil na knjižnih policah, saj so bili delčki že poprej na voljo “lačnim” bralcem. Magična pripoved, v kateri se prepletajo miti in spomini, skozi katere mlada zdravnica Natalija Stefanović odstira svojo preteklost in zgodovino Balkana, se vrti okrog skrivnosti. Skrivnostne smrti Natalijinega dedka, o kateri ne pove niti svoji najboljši prijateljici z Zoro in skrivnosti vaščanov utrujenih in uničenih vasi, v katere z Zoro prispeta, da bi cepili otroke. Zgodba se odvija v večih obdobjih, ko se Natalija spominja dogodkov in dedkovih pripovedi. Največ pozornosti sicer nameni opisovanju predmetov, okolja in občutkov, zgodbe same pa pravzaprav primanjkuje.

The Tiger's Wife

Mlada avtorica, ki uporablja jezik, ki bi ga lahko vsak veliko starejši avtor vikal, se v opisih in melodiji jezika izgubi in zakvačka do te mere, da pozabi na tisto, kar bralec potrebuje, da bi ga vleklo naprej: fabulo. Glavnega mesta fiktivne dežele sicer ne poimenuje, vendar poimenuje vse ostale vasice. Hkrati pa gre tu za pobeglega tigra, ki ga tako dobro poznamo iz Kusturičinega filma Underground (Podzemlje), ko med bombardiranjem Beograda vse živali iz živalskega vrta pobegnejo in bežijo po ulicah. Kdo je torej tu nor?

Knjigo priporočam predvsem ljubiteljem jezika, ker je lahko kot poezija, v kateri se izgubiš, pa vendar čez deset strani ne veš nujno, kaj natanko se je sploh zgodilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s