Najbolj simpatičen naslov leta…

Posted: 16/05/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , ,

Nedvomno gre nagrada švedskemu Jonasu Jonassonu, ki je prej delal kot novinar, potem pa se preizkusil kot pisatelj. Jonas Jonasson je menda tudi sam po sebi majčkeno čudaški, zato tudi tematika ni presenetljiva. Mnogi ga primerjajo z Artom Paasilinno, finskim ekscentrično čudaškim peresom, katerega junaki so podobno ekscentrično čudaški. A naj hitro pripomnim, da sta si podobna samo po – humorju. In naj poudarim, da mi Paasilinna običajno ne “sede” in prav težko prenašam njegove like, humor ali pa zaplete. Jonasson ga v tem primeru prekaša na celi črti.

… Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

V domu za ostarele je vse pripravljeno za praznovanje Allanovega stotega rojstnega dneva, zbrani so gostje, mediji in župan s slavnostnim govorom. A slavljenec tik pred zdajci pobegne skozi okno, z nekaj fičniki v žepu si kupi avtobusno vozovnico in ukrade kovček nekemu sumljivemu mladeniču, ki ga poprosi, naj malo popazi nanj. Glej ga zlomka, v kovčku pa kup denarja.

Jonas Jonasson - StoletnikTako se začne izjemno potovanje stoletnika in avanture, polne napetosti in nevarnosti. A ta pot se ne dogaja le v sedanjosti, ampak tudi v Allanovi preteklosti, saj se je v svojem dolgem življenju znašel na prizorišču skoraj vseh najpomembnejših zgodovinskih dogodkov 20. stoletja. Njegovo zabavno popotovanje vam bo polepšalo tople dneve in večere in vas nedvomno naglas nasmejalo. Allan je namreč … kako bi rekli? Adi Smolar poje “ker sem neprilagojen” in prav ta skladba bi lahko bila Allanova tematska pesem. Njegovo pohajkovanje je naravnost epsko, njegove dogodivščine pa vredne samega Forresta Gumpa ali pa Erazma (in njegovega potepuha).

Če se boste knjigi odločili posvetiti, vam ne bo žal, pa čeprav je videti grozovito zajetna. In tudi je, vendar bodo strani kar letele mimo, poletje pa bo tako veliko bolj zabavno. In, priznajte, ne le, da bi tudi vi z veseljem doživeli kaj takšnega kot Allan Karlsson v svojem (stoletnem) življenju, pač pa bi bili veseli tretjine njegovih dogodivščin v celem svojem življenju.

Na-smeh poletja!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s