Paaartiiicipaaaaacijaaaa…

Posted: 17/05/2013 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Oznake: , ,

… ne, ne gre za aktivno udeležbo na partijih niti za downloadanje filmov s strani Partis. Participacija je še ena zveneča tuja beseda, ki se pogosto pojavlja v kontekstu kaj bi mladi morali početi: za svoje dobro, za dobro družbe in njene prihodnosti, za dobro vseh, za boljši jutri… Huh, reševanje globalnih problemov… je to zgolj naloga superjunakov?!

be the changePovprečen mlad človek ima še svojih težav preveč: kar 87 odstotkov mladih med 15 in 24 let živi v državah v razvoju, zaradi gospodarske krize mladi po vsem svetu izgubljajo delovna mesta ali se borijo za kakršno koli zaposlitev, medtem pa se je njihov dostop do izobraževanja omejil. Kako naj torej mislimo še na “aktivno participacijo v lokalnem in globalnem okolju” in sodelovanje pri “odločanju o družbeno pomembnih vprašanjih”, kot so odpravljanje revščine, preprečevanje netolerance do drugačnih, razbijanje stereotipov, spopadanje s podnebnimi spremembami ipd.?

 
Kako lahko prispevam?

globalization-hands-picV bistvu pa ni potrebno veliko – malo zagnanosti, ena ideja in veliko volje. Lahko na primer zbereš prijatelje in skupaj organizirate preproste ekodelavnice, lahko se pridružiš lokalnemu mladinskemu svetu, sprožiš razprave glede prenove igrišča v svoji okolici, pomagaš kakšni neprofitni organizaciji ali se udeležiš prostovoljnega tabora, vedi le, da tvoja aktivna participacija šteje, pa še kako!

In če bi vsak naredil samo en tako majhen korak, bi bil svet veliko lepši! Že samo, da spregovorimo o svoji viziji boljše in pravičnejše družbe ter svetlejše prihodnosti za vse, smo naredili prvi korak…

Bodi aktivni košček globalnega mozaika!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s