17. maj – Prvi akcijski dan zoper homofobije in transfobije

Posted: 22/05/2013 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Oznake: , , , , , , ,

V okviru kampanje No Hate Speech Movement  je bil 17. maj 2013 razglašen za Prvi akcijski dan zoper homofobije in transfobije!

Kampanja zoper sovražnega govora na svetu se je tako na Mednarodni dan boja proti homofobiji fokusirala na odpravo diskriminatornega in stereotipnega odnosa na podlagi spolne orientacije in spolne identitete.

against homophobia & transphobiaMed 9. in 12. majem 2013 so v mnogih evropskih mestih potekale parade ponosa, kjer so istospolno usmerjeni, biseksualci in transseksualci opozarjali na razlikovanja na podlagi spolne usmerjenosti in zahtevali odpravo le-teh. Situacija je sicer v zahodnem svetu iz leta v leto znosnejša in viden je počasen premik proti enakovrednejšemu jutri (med drugim je omembe vredna zaveza Evropske unije, da bo odpravila homofobijo!), vendar je potrebno opozoriti na dolgoletne in celo smrtne kazni v nekaterih državah, predvsem v Afriki in Aziji.  Prav tako zakonska zveza v večini evropskih držav še vedno ni priznana, zato je pot do cilja še dolga in trnova, vendar s podobnimi akcijami vsekakor olajšana!

17. maj?

Do leta 1990 je Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost označevala kot duševno bolezen, 17.  maja pred 23 leti pa je to pojmovanje kot bolezensko stanje odpravila in zato je bil ravno ta dan označen za Mednarodni dan boja proti homofobiji!

V okviru kampanje zoper sovražnega govora se je letos na ta dan zvrstilo precej raznovrstnih aktivnosti po celi Evropi, tako v realnem kot virtualnem svetu, med drugim lahko sovražni govor tudi kadarkoli anonimno prijavite! Mesec maj je tako mavrično obarvan z aktivnostmi in opozorili zoper diskriminacije na podlagi spolne usmeritve in opredelitve.

17.maj

Več info:

Spletno oko – 17. maj, Mednarodni dan boja proti homofobiji 

– Homophobia and transphobia in Europe

– International Day Against Homophobia and Transphobia – the Global page

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s