Vstopnica v kariero

Posted: 03/06/2013 by tamc3k in GRAVItacija, Jaz podjetnik
Oznake: ,

Končana osnovna in srednja šola, po možnosti še fakulteta in že je vtvojih rokah pomembna listina- DIPLOMA. Nič več debelih knjig, dokazovanj znanja; nastopi čas, da postaneš umetnik svojega življenja, čas, da unovčiš svoja znanja. Ampak kaj dejansko pomeni končno spričevalo oziroma diploma? Je to konec ali začetek? Drži se reka: vsak konec je nov začetek!

jobZa začetek kariere je potrebno napisati dobro in učinkovito prošnjo za službo! Prošnja je tvoje lastno ogledalo, zato je pomembno, da je unikatna. Nemalo prošenj obleži na mizi ali pa romajo v smeti. Zato ne dolgovezi z zapletenimi, dolgimi stavki, pazi na pravilne in točne podatke, pravilen datum ter pravopisne in slovnične napake. Potrudi se biti že v prošnji prepričljiv in zanesljiv do te mere, da te povabijo na osebni pogovor!

Bom vsiljiv/a?

Če odgovora ne prejmeš dlje časa (na primer tri tedne), ni nič narobe, če se pozanimaš in povprašaš, če so prejeli tvojo prošnjo in če mogoče potrebujejo dodatno dokumentacijo. S to potezo lahko le pridobiš, saj s klicem izraziš resnost ter zanimanje za službo.

Ko je prva ovira za tabo…

… se pojavi že druga: pogovor z morebitnim bodočim delodajalcem. Seveda želiš napraviti čim boljši vtis. Pomembno je, da si točen, vljuden in primerno urejen! Nastopi kot spreten govorec; sproščeno in samozavestno, zbrano ter čim bolj spontano, vendar se nikakor ne bahaj (jaz, jaz in jaz).

Naš sogovornik si v nekaj sekundah podzavestno ustvari prvi vtis, zato je pomemben že sam pozdrav, stisk roke, pogled v oči ter dobra drža. Kot prosilec za službo poskusi ohranjati trajnejši očesni stik, tudi če izpraševalec pogleduje v mapo.

razgovor1Vprašanja sogovornika so del vsakega pogovora, prav tako tudi naši odgovori. Pričakuješ lahko tipična vprašanja; samopredstavitev (tvoje prednosti in slabosti), opis kariere, zakaj te ta služba zanima in zakaj meniš, da si ravno ti primeren kandidat za razpisano delovno mesto. Dobro je, da si odgovore pripraviš vnaprej, ker nimaš možnosti popravnega izpita. Vsekakor pa odgovarjaj na postavljena vprašanja, ne pa na vprašanja, na katera bi želel odgovarjati.

»Še kakšno vprašanje?«

Je ponavadi zadnje vprašanje našega sogovornika. Vsekakor je boljše, da si pripraviš vprašanja. S tem pokažeš, da si resen kandidat za službo.

Nato sledi le še pozdrav, stisk roke in nasmeh. Ter občutek, da si pustil dober vtis.

Veliko sreče pri iskanju zaposlitve in ne pozabi: niti so v tvojih rokah, le pravilno jih moraš razplesti!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s