Pisana oblačila in temne zgodbe

Posted: 01/07/2013 by vesnagorenc in GRAVItacija, KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Obleke so potrošniška dobrina, statusni simbol in nenazadnje odraz človekove osebnosti. Vsakemu kosu oblačila damo osebno zgodbo od trenutka, ko ga kupimo ali oblečemo. Vendar pozabljamo, da vsak izdelek v sebi skriva tudi svojo zgodovino o izdelavi, pridelavi in transportu. To so prikrite zgodbe, a vendar vsebujejo tudi zelo pomembna osebna sporočila.

Od kod so oblačila?
Vir: Start Up Blog

Vir: Start Up Blog

Na vsakem oblačilu je zapisana država, kjer je bil izdelek narejen, tako tudi veš, od kje je dejansko prišel. Še preden je bil izdelek sešit, je bilo potrebno najprej nabrati surovine (naprimer bombaž). V ZDA je pobiranje bombaža strojno, medtem ko je pobiranje v revnejših državah Latinske Amerike, Azije ali Afrike ročno. Bombaž se nato prepelje skozi oceane v tovarne v državah v razvoju, kjer se izdela blago, spet v drugih oddaljenih tovarnah pa se blago obdela, pobarva, potiska in sešije. Za ves postopek je potrebno veliko energije, veliko vode za rast bombaža, veliko goriva za transport in tudi veliko nevarnih kemikalij za obdelavo!

Kdo jih dela?

garderobaKar je še posebno pomembno: potrebno je tudi veliko pridnih rok, da je vse to opravljeno. To so roke moških, žensk in tudi otrok, ki delajo za masovno svetovno trgovino. Zanjo je znano, da je do svojih delavcev izkoriščevalna. Delavci delajo prekomerno število, omejeno jim je pogovarjanje in združevanje na delovnem mestu, merjen jim je celo čas v toaletnem prostoru, brez zaščite so izpostavljeni nevarnim kemikalijam  in prejemajo plačo, ki niti ne zadostuje za dostojno življenje.

Bodi odgovorni potrošnik!

S temi podatki, si lahko ustvariš malo manj pozitivno podobo o oblačilih, ki vabijo iz izložb. Kot potrošnik se lahko odločiš, kaj resnično potrebuješ in kaj boš kupil, saj s tem pokažeš tudi svoj odnos do sveta. Več o potrošništvu in tekstilni industriji lahko prebereš na spletni strani Umazano perilo. Več o svetovnem proizvodnem sistemu pa v knjigi Za 100 evrov na mesec, avtorja Vasje Badaliča.

Advertisements
Komentarji
  1. Mario pravi:

    uporabno in ozaveščeno!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s