Eurobasket 2013: Slovenija, navijamo za košarkarske junake!

Posted: 06/09/2013 by mancazobavnik in GRAVItacija
Oznake: , , , , , , , , ,

eurobasket-logoEvropsko prvenstvo v košarki 2013 (uradno EuroBasket 2013) je 38. evropsko prvenstvo v košarki, ki letos poteka v Sloveniji. To je za samostojno Slovenijo prvo evropsko prvenstvo v košarki, je pa leta 1970 Jugoslavija gostila svetovno prvenstvo v košarki, tedaj je sklepni del turnirja potekal v Hali Tivoli.

 

Evropsko prvenstvo 2013 bo potekalo v Ljubljani (Tivoli in Stožice), Kopru (Bonifika), Celju (Zlatorog) in na Jesenicah (Podmežakla).

Uradna himna

Avtor pesmi ‘V ritmu Triglava (rad imam košarko)’  Zoran Predin pravi, da je bitje njegovega srca povezalo Triglav, simbol slovenstva in košarko, njegov najljubši šport:

…Srce, ki trikrat utripne, nariše Triglav in se sliši kot tapkanje žoge. Srca vseh slovenskih navijačev bijejo za slovensko reprezentanco, se pravi, da bijejo v ritmu Triglava. Če v tem ritmu zapojemo uradni slogan Eurobasketa 2013, se zasliši Rad i – mam – ko – šar – ko! Pesem vabi vse, ki imajo radi košarko, naj se nam pridružijo.

Maskota prvenstva Lipko

lipko_1Lipko izvira iz sožitja narave in človeka. To sožitje je precej naravno, saj je Slovenija ena najbolj zelenih dežel v Evropi, zaradi svoje naravne slikovitosti in raznolikosti pa so naravni simboli ključni za predstavljanje naše države. Lipko je 21-letni mladenič, star toliko kot neodvisna država, kar simbolizira pomen prvenstva, ki je zagotovo največji športni dogodek v zgodovini Slovenije.

Božidar Maljković, selektor moške članske reprezentance:

Na ulicah sem takoj opazil, kako Slovenija diha za reprezentanco. Če bomo delali bolje od ostalih, zmoremo seči po dobri uvrstitvi. Od nekdaj svojim igralcem govorim, da je tekma kot zabava, na kateri se je potrebno veseliti in dati vse od sebe. Če to storiš, potem lahko brez slabe vesti mirno spiš. Na EuroBasketu bomo razmišljali le o naslednjem nasprotniku. Na dan odločitve bo treba pokazati vse kar znamo. V reprezentanci sem največji optimist, a ničesar ne obljubljam, niti se ne ukvarjam z napovedmi.

Jaka Lakovič, slovenski reprezentant:

Celoten EuroBasket je nagrada našim navijačem, ki so se skozi leta izkazali za najbolj zveste podpornike. Evropskega prvenstva v Sloveniji sem najbolj vesel ravno zaradi njih, da bodo lahko sami del centra košarkarskega dogajanja.

Rašo Nesterović, podpredsednik KZS-ja:

Če se nekoliko pošalim. Ko si igralec, ti ni dolgčas, ko pa na treningih sediš dve ali tri ure, potem se lahko kaj hitro začneš dolgočasiti. Upam le, da naši fantje EuroBasket dočakajo brez poškodb.

Razpored tekem si lahko ogledaš tukaj, za več informacij o prvenstvu, ekipah, igralcih, navijačih itd. pa prebrskaj uradno spletno stran EuroBasket 2013.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s