Med platnicami se skriva zgodba

Posted: 20/09/2013 by matejapa in GRAVItacija, KULT-knjige
Oznake: , ,

To je naslov mednarodne mladinske izmenjave, ki se je ta ponedeljek začela v Mariboru. Na njej se družijo mladi iz Romunije in Slovenije. In kaj se skriva za naslovom? Rdeča nit izmenjave je metoda Živa knjižnica, ki je zaradi svojega preprostega in inovativnega pristopa požela zelo pozitiven odziv javnosti. Živa knjižnica aktivno ozavešča in izobražuje o vrednotah, človekovih pravicah ter spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v  družbi. Za izvedbo mednarodne mladinske izmenjave je organizator Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) pridobil evropska sredstva s strani programa Mladi v akciji.

Zaključni dogodek mednarodne mladinske izmenjave je dvodnevna mednarodna Živa knjižnica, kjer bodo udeleženci izmenjave predstavljali profile “živih knjig” skupaj z ostalimi slovenskimi “živimi” knjigami, ki so že sodelovale na lokalnih Živih knjižnicah v Mariboru.

Knjige so ljudje

pticja perspektivaV Živi knjižnici knjige govorijo! Obiskovalci oziroma “bralci” imajo v varnem prostoru možnost pogovora s posamezniki ali posameznicami manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsemi tistimi, ki se zaradi svoje osebne okoliščine (npr. invalidi, starejše osebe, istospolno usmerjeni, brezposelni, Romi…) v vsakodnevnem življenju srečujejo s predsodki in stereotipi. Branje poteka v obiliki pogovora, ki ni daljši od 45 minut. Prav spodbujanje razprave o diskriminaciji, s katero se posamezniki in posameznice srečujejo, ter predstavitev njihove realnosti je cilj projekta Živa knjižnica.

Ko bralec (torej mimoidoči) pride v Živo knjižnico, se, tako kot v “navadni knjižnici” registrira, dobi izkaznico, polista po knjižnem katalogu (kjer so zbrani vsi profili “živih” knjig) in si eno izbere. Izposoja “žive” knjige poteka za določen čas, bralci pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, če želijo, izposodijo novo. Bralec je lahko kdorkoli, ki se je pripravljen soočiti z lastnimi stereotipi in predsodki in je pripravljen na izkušnjo – branje, ki lahko traja največ 45 minut.

14

Tom Veber, bralec na junijski Živi knjižnici je povedal:

Iz množice knjig razpoložljivih knjig sem se odločil za branje knjige z naslovom Oseba, ki je prebolela bulimijo. Tema knjige me je zelo zanimala in hotel sem se še podrobneje seznaniti s to problematiko. Med branjem sem se počutil zelo vedeželjno in nisem imel zadržkov pri postavljanju vprašanj, saj je bila knjiga zelo odprta. Ko sem odhajal sem bil vesel in zadovoljen z izkupičkom novih spoznanj, ki jih bom lahko delil dalje v vsakdanjem življenju.

zk ulicaLepo vabljen/a k prebiraju knjig, deljenju zgodb in širjenju obzorij na mednarodno Živo knjižnico:

v petek, 20. septembra med 15. in 19. uro,

v soboto, 21. septembra med 10. in 18. uro

na Živem dvorišču na Gosposki ulici 11 v centru mesta Maribor.

V primeru slabega vremena dogodek v petek odpade, v soboto pa se bo odvijal v prostorih Kulturno informacijskega središča Evropske prestolnice Maribor na trgu Leona Štuklja 2. 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s