Portugalska 1.del

Posted: 27/09/2013 by Žiga Brenčič in MOVEit
Oznake: , , ,

2200 prevoženih kilometrov, 6 različnih hotelov, 8 dni. Portugalska in Italija!

Pred nekaj leti sem že bil na Portugalskem, a ker smo si takrat z družino uspeli ogledati le severni del, smo se odločili, da se na pot podamo še enkrat, da spoznamo in raziščemo južni del, ki je znan po nasadih plutovcev in oljk, poletnih letoviščih in dolgih peščenih plažah.

Ljubljana-Milano-Lisbona

Iz Ljubljane smo na pot krenili v soboto zjutraj. V naš novi GPS smo vnesli koordinate letališča Malpensa in krenili na pot. Malpensa je glavno Milansko letališče in eno izmed največjih v Evropi.

Z avtomobilom do Milana potrebuješ približno 6 ur, ker pa pri naših sosedih Italijanih nikoli ne veš, kdaj bo na avtocesti kakšen zastoj, smo se iz Ljubljane odpravili nekaj ur prej. Ker na cesti ni bilo zastojev, smo prišli na letališče nekaj ur prezgodaj.

Pri načrtovanju poti smo bili opozorjeni na to, da je avto bolje pustiti pri kakšnem od okoliških parkirnih podjetji, kot pa na samem letališču. Ob prihodu v Milano smo se zato podali na lov za parkirišči.  Našli smo jih kar nekaj, a vsa so izgledala bolj kavbojsko (nikjer nikogar, nobene varnosti, sami razsuti avtomobili). Po nekaj minutenem iskanju smo le našli nekaj zanesljivega.

Oddamo avto, nas naložijo v kombi in odpeljejo na letališče, seveda s takšno hitrostjo da kombi skoraj vrže iz ovinka, pa naj še kdo reče da Italjani ne divjajo. Na letališču pa tako kot ponavadi, 3 ure čakanja, da se odpre check-in. Meni, kot vedno, težijo glede foto opreme. Poiščemo svoj gate in počakamo na letalo. Proti našemu cilju krenemo začuda točno in ob 22. uri prispemo na Lisbonsko letališče. Prvi dan našega potovanja smo zaključili s sprehodom po lizbonskih ulicah polnih nočnega življenja ter nastanitvijo v hotelu s portugalskimi posteljami (narejenimi za palčke).

Lisbona

Priznam, da se v Lisboni, odkar sem bil pred dvema letoma nazadnje tu, ni prav dosti spremenilo. Taksisti so še vedno večinoma barabe, ulični prodajalci prodajajo enako neuporabno šaro kot pred leti, temperature so tudi še vedno primerne (250C in ne 100C kot pri nas v tem času). Ker je bila nedelja, za povrh pa še lep sončen dan, je bilo mesto polno turistov in domačinov.

FOTO: Žiga Brenčič

FOTO: Žiga Brenčič

V Lisboni si lahko človek ogleda marsikaj, od kopije kalifornijskega Golden Gata, do neštetih galerij in muzejev, ostanke iz časa portugalskih kolonialnih osvajanj ali pa preprosto uživa v izvrstni portugalski kulinariki. Vsak lahko v Lisboni najde vsaj nekaj zase.

Portugalci, tako kot njihovi sosedje radi uživajo v dobri hrani in pijači, vendar pa dobrih restavracij ne boste našli na najbolj turističnih predelih mesta temveč v ozkih ulicah, v starem mestnem jedru, bogu za hrbtom imenovanem Bairo Alto. Če veš kje iskati, najdeš marsikaj. Po mnenju nekaterih, vam bodo na Portugalskem postregli le s polenovko z jajci na tisoč in en način, vendar to nikakor ni res. V restavraciji ti natakar na krožniku prinese ribe. Iz pladnja si izbereš ribo, ki je tisti dan še plavala po morju. Pred nosom ti jo odprejo in spečejo, pač veš da riba ni iz vrečke oziroma tri dni stara.

Za zaključek 1. dela pa še fofografija samostana Monasterio des Jeronimos…

Slika samostana2

Več pa v 2. delu, ki sledi enkrat oktobra.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s