Evropski teden lokalne demokracije v okviru NHSM

Posted: 17/10/2013 by Ej!KArtica in EU zate
Oznake: , , ,

eldwEvropski teden lokalne demokracije je vsakoletna pobuda Sveta Evrope, ki se v letu 2013 odvija med 14. in 20. oktobrom. V sklopu tega tedna lokalne skupnosti širom Evrope organizirajo javne dogodke, ki spodbujajo demokratično udejstvovanje na lokalni ravni. Letos se je pobudi pridružila tudi kampanja proti sovražnemu govoru na spletu No Hate Speech Movement, ki opozarja na sovražni govor v okviru lokalne demokracije.

no hateKot vemo, sovražni govor ne počiva niti v političnih vodah. Sovražni govor politikov in predstavnikov javnosti lahko sproži nevaren val diskriminacije, rasizma in sovraštva, še posebej na lokalni ravni! Je neke vrste pokazatelj večjih družbenih problemov, ki so zasidrani globoko v skupnosti. Primer sovražnega govora na spletu je le odsev dejanskega stanja v lokalnem okolju. Ravno zato v tem tednu No Hate Speech Movement dviguje zavest proti sovražnemu govoru v lokalni skupnosti in posledično na spletu.

V tem času se po Evropi odvijajo številne prireditve in aktivnosti, ki pozivajo k lokalni demokraciji in spodbujajo aktivno participacijo pri oblikovanju lokalnih politik, kampanja proti sovražnemu govoru na spletu pa te vabi k javnim debatam in predstavitvam primerov iz lokalnega okolja.

In kako lahko ti ta teden prispevaš proti sovražnemu govoru v svoji lokalni skupnosti?
  • Poročaj o lokalnih primerih sovražnega govora na Hate Speech Watch! Prijavi sovražni govor uperjen k določeni skupnosti, sovražni govor vplivne osebe (politika, predstavnika javnosti) ipd. Na ta način bodo trendi in obseg sovražnega govora vidni širši javnosti in boj proti sovražnemu govoru bo olajšan.
  • Objavi primere dobre prakse politikov in aktivistov civilne družbe na lokalni ravni! S tem promoviraš vzorne primere udejstvovanja in širiš vest proti sovražnemu govoru. Svoje prispevke, ideje in komentarje naslovi na action@nohatespeechmovement.org.
  • Posnemi lasten video, ki prikazuje primere dobre prakse politikov in aktivistov proti sovražnemu govoru, diskriminaciji in rasizmu v tvoji skupnosti. Posnetke naloži na spletno stran No Hate Speech Movement, kjer si tudi lahko ogledaš že na stotine naloženih prispevkov. 
  • Pridruži se forumu spletnih debat in izrazi svoje mnenje o sovražnem govoru v lokalni skupnosti!
  • Pridruži se slovenski kampanji in nam pomagaj posneti video izjav na temo sovražnega govora na Študentski areni v sredo 25.10.2013 med 12.00 in 15.00 uro. Vsak sodelujoči dobi nagrado. Če prideš med 12.30 in 13.30 te čaka presenečenje!
  • Ali pa preprosto izdelaj svoj slogan ali moto in ga postavi na vidno mesto. Naj vsi vidijo, da sovražni govor ni sprejemljiv!

Možnosti za aktivno prispevanje proti sovražnemu govoru je neskončno…

EAW

Skupaj proti sovražnemu govoru, diskriminaciji in rasizmu!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s