Eating City Summer Campus – izkušnja udeleženke

Posted: 13/11/2013 by Ej!KArtica in EKO-trip, MOVEit
Oznake: , , , , ,

eatining cityJudita Peterlin je kot udeleženka iz Slovenije sodelovala na poletnem taboru Eating City Summer Campus, ki je potekal na ruralnem posestvu v regionalnem naravnem parku Vexin v Franciji. Program so izvajali številni evropski strokovnjaki s področja ruralnega razvoja, organskega kmetovanja, obnovljive energije, okoljskih vplivov, javne prehrane, preskrbe s hrano in pijačo ter urbanega načrtovanja.

Izkušnja udeleženke

Udeležba na Eating City European Summer Campus v Franciji je bila zanimiva izkušnja; še posebej zaradi povezovanja s strokovnimi kadri, ki študirajo prehrambeni sistem, globalizacijo in trajnostni razvoj. Vsak dan smo imeli interaktivna predavanja, zvečer pa tematska srečanja z znanstveniki, ki preučujejo živila prihodnosti. Še posebej zanimivo je bilo predavanje o planktonu in njegovi predvideni vlogi v naši prehrani. Organizatorji so me prosili, da vodim tematsko raziskovalno skupino, zato sem imela čast sodelovati s predstavniki številnih evropskih organizacij na teoretski podlagi pristopa vodenja pozitivnih sprememb. Koristne so bile tudi delavnice peke kruha v francoski grajski pekarni in nabiranje zelišč z glavnim kuharjem. Za nas je cel teden skrbel vrhunski francoski kuhar, ki je nadvse predan uporabi ekoloških, lokalno pridelanih surovin, večinoma z domače kmetije, ki se ukvarja z živinorejo. V prostem času sem se imela priložnost učiti francoske kulinarike, polne zelišč.

Vabljeni k ogledu videa, ki je odraz dejavnosti v sklopu poletnega tabora:

Na osnovi raziskovanja in usklajevanja smo pripravili “Villarceaux Declaration”, ki smo jo sprejeli vsi evropski predstavniki:

Villarceux_Poster_JP_20131

Sem mnenja, da je potrebno humanizirati prehrambeno verigo, če želimo vzpostaviti trajnostno naravnan prehrambeni sistem. Potrošniki moramo razumeti celoten proces proizvodnje, distribucije in prodaje hrane ter prevzeti bolj aktivno vlogo v prehrambenem procesu, da bomo dejansko vedeli, kakšna je hrana na našem krožniku. Ker proizvedemo dovolj hrane, jo je treba le pravilno porazdeliti. Skrb vzbujajoča pa je informacija ob svetovnem dnevu hrane, da povprečen Slovenec na leto zavrže 82 kg hrane, medtem ko je na svetu miljarde lačnih. Vendar ne kažimo s prstom na druge in se raje vprašajmo:

  • IMG_35661 “Kako bi lahko jaz prispeval k trajnostno naravnani prehrambeni verigi?”;
  • “Ali kupujem lokalno pridelano hrano?”
  • “Ali gojim/negujem vrt?”
  • “Ali sem družbeno in okoljsko odgovoren potrošnik?”
  • “Ali preberem etiketo na proizvodu?”
  •  “Ko sem v trgovini, kupim veliko popolno sijoče jabolko ali manjše, ne tako popolno ekološko pridelano jabolko?”

 

Razmisli o zgornjih vprašanjih in o tem kako lahko sam prispevaš k trajnostno naravnanemu prehrambenemu sistemu! Že majhni koraki lahko prinesejo velike spremembe! Kot je nekoč rekel Gandhi:

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu!

Prispevek je pripravila: Judita Peterlin

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s