Hablas español?

Posted: 20/11/2013 by mancazobavnik in Jaz podjetnik
Oznake: ,

Je res, da ob poslušanju radia slišiš čedalje več španskih besed? Le spomni se pesmi Danza kuduro, Ai Se Eu Te Pego ipd. Ter uživanja ob dobrih španskih filmih? Naj ti osvežimo spomin z El laberinto del fauno, Hable con ella in še bi lahko naštevali. Televizijskih popoldnevov si brez španskih nadaljevank sploh ne znamo več predstavljati, je tako? Rebelde, El Internado, Los Protegidos in vse ostale špansko govoreče filmske stvaritve ter TV zvrsti so same klasike.

Španščina, včasih imenovana tudi kastiljščina, je iberoromanski jezik. Veš, da je po številu govorcev tretji najbolj razširjeni jezik na svetu? Kot prvi jezik ga govori okoli 440 milijonov ljudi, kar ga uvršča na drugo mesto v svetovnem merilu, po ocenah iz leta 2009 pa ga obvlada kar 490 milijonov govorcev. Zanimivo je dejstvo, da večina govorcev španščine živi v Ameriki in da je uradni jezik v kar 21-ih državah sveta!

spanščina 2

Poslovno se latinsko-ameriški trg širi in je tudi za poslovneže znanje tega jezika dragoceno. Veliko se nas odloči za dopust v špansko govorečih deželah. Zato je španščina čedalje bolj priljubljena tudi v Sloveniji in dobro zastopana s samimi tečaji. Govori jezik veselja in strasti tudi ti! 🙂

spanščina 3Naučimo se osnove španščine s pevko Nino Pušlar

Priljubljena in simpatična pevka Nina Pušlar se že kar nekaj časa uči španskega jezika v priznani jezikoslovni šoli ter seveda preko TV limonad 🙂  Zato bo ob tej priložnosti naša učiteljica! Spodaj najdeš nekaj osnovnih uporabnih prevodov po njenem izboru.

 

1. ¡Hola! ¿Como estas? = Živjo, kako si?

2. Soy Nina y soy de Eslovenia de Ivančna Gorica. ¿Y tú? ¿Cómo te llamas y de dónde eres? = Sem Nina in prihajam iz Slovenije – iz Ivančne Gorice. Pa ti? Kako ti je ime in od kot si?

3. Pedir y pagar en un restaurante: = Naročiti in plačati v restavraciji:

De primero, ensalada, de segundo, bacalao en salsa, para beber aqua y de postre un flan. = Naročila bi solato za predjed, za glavno jed bacala, pila bi vodo in za sladico bi sladoled.

4. Desayuno = zajtrk: Un cafe con leche (= kava z mlekom), zumo de naranja (= pomarančni sok) y un cruasán (= rogljiček).

5. ¿Qué hora es? = Koliko je ura?

6. Busco un supermercado. ¿Dónde está? = Išem supermarket. Kje se nahaja?

7. Gracias. = Hvala.

Pa uspešno učenje jezika veselja in strasti! 😉

Advertisements
Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s