J. K. Rowling: Nadomestne volitve

Posted: 06/12/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

JK rowlingZa nekoga kot je J.K. Rowling, je pisanje knjig seveda ne le donosen biznis, pač pa tudi nekaj, pri čemer seveda naleti na pričakovanja. Ne govorim o lastnih pričakovanjih do svojega dela, pač pa o pričakovanjih njenih bralcev in seveda tudi kritikov; včasih so to isti ljudje. Ko je spisala svojo prvo knjigo za odrasle, je tako naredila nekaj, česar ji pravzaprav ne bi bilo treba: podpisala se je s svojim pravim imenom in priimkom. Resda je le malo zatem izbruhnila cela “afera”, ko so ugotovili, da je mladi pisec z imenom Robert Gailbrath, ki je spisal knjigo z naslovom The Cuckoo’s Calling, pravzaprav J.K., pa vendar se je z vso to kolobocijo dokazalo le to, da lahko grozovito uspešna avtorica, kakršna je sama, dobi resnično nepristranske kritike le s pomočjo psevdonima.

Nadomestne volitve

Nadomestne volitve so namreč med oboževalci Harryja Potterja zbudile mešane kritike. Nekateri so bili naravnost navdušeni nad njeno sposobnostjo, kako iz sveta otroške fantazije prestopi v svet odrasle malomeščanskosti, spet drugi so menili, da je pomanjkanje čarobne paličice pravzaprav tisto, kar J.K. manjka.

nadomestne volitveKnjiga, ki je že prodana v namene televizijske serije, ki jo bo BBC predvajal v letu 2014, govori o kaosu v malem mestecu Pagford, ki izbruhne, ko nekega dne Barry Fairbrother nepričakovano umre in tako je njegov stolček v krajevnem svetu prazen. Pagford je idilično podeželsko gnezdece s prikupnim tlakovanim mestnim trgom in očarljivo opatijo, toda za nedolžno zunanjo podobo nenehno divjajo male bitke. Bogati se spopadajo z revnimi, najstniki s starši, žene z možmi, učitelji z učenci … V Pagfordu ni nič tako, kot se zdi. Najbolj zanimivo pa je to, da za velik del nitk potegujejo prav najstniki, česar pa se njihovi starši seveda ne zavedajo. Boj za prazen stolček v svetu krajevne skupnosti, ki je ostal za Barryjem, se razplamti v pravo vojno.

Kdo bo zmagovalec volitev, ki jih zaznamujejo razburkane strasti, dvoličnost in nepričakovana razkritja? In seveda, bodo vsi skupaj res še kdaj prijatelji? Velike razlike med “originalnimi” domačini in “priseljenci”, ki jih seveda lahko opazijo le tisti malomeščanski prebivalci, ki se imajo s tem čas ukvarjati, nenadoma postanejo gromozanske. Neizpodbitno pa je dejstvo, da čisto vsak skriva svoje skrivnosti in da se v vsakem mestu, še tako majhnem in nepomembnem, dogajajo tektonski premiki, ki pa jih čutijo le tisti, ki na teh tektonskih ploščah stojijo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s