Evropski akcijski dan za človekove pravice na spletu

Posted: 09/12/2013 by Ej!KArtica in EU zate
Oznake: , , ,

10. decembra obeležujemo svetovni dan človekovih pravic, saj je bila ravno na ta dan leta 1948 v Parizu sprejeta deklaracija človekovih pravic, ki poudarja spoštovanje človekovih pravic, svobodo, pravičnost in mir za vse ljudi  in narode. Danes je problem spoštovanja človekovih pravic še vedno pereč, kršitve so se pa pojavile tudi v novi obliki in razsežnostih. Komunikacija se je dodobra preselila v spletni prostor in internet je novi medij kršitev, kjer je pa spoštovanje človekovih pravic enako pomembno kot kjerkoli drugje.

nhsm10decNa spletu se konstantno soočamo s kršenjem človekovih pravic. Forumi, klepetalnice, spletne igre, informacijski portali, družabna omrežja itd. so lahka tarča sovražnega govora, podpihovanja nasilja in kršenja osnovnih človekovih pravic, ki bi jih enakovredno moral biti deležen prav vsak posameznik.

No Hate Speech Movement, gibanje proti sovražnemu govoru na spletu, ob svetovnem dnevu človekovih pravic opozarja na pomembnost spoštovanja človekovih pravic tudi v spletnem prostoru in vabi k ozaveščanju mladih preko spletnih akcij.

Kaj lahko ti storiš za človekove pravice na spletu?
  • Če osebno poznaš primer kršitve človekovih pravic na spletu, ga prijavi na Hate Speech Watch. Spletni aktivisti bodo izbrali nekaj izstopajočih primerov in spodbudili javnost ter pristojne nacionalne odbore k akciji!
  • Izdelaj lastno kartico proti sovraštvu in jo deli s prijatelji preko družabnih omrežij.
  • Spremljaj prenos v živo iz Sveta Evrope v Strasbourgu, kjer bodo strokovnjaki debatirali na temo človekovih pravic.
  • Preko družabnega omrežja podpri akcijo Thunderclap, katere sporočilo bo 10. decembra ob 18.00 uri doseglo stotisoče ljudi.
  • Sam organiziraj lokalno aktivnost (debato, flash mob, zbiranje izjav ipd.) za ozaveščanje in poročaj s foto ali video materialom.
  • Pridruži se spletnim aktivistom pri diskusiji na forumu.

 

Za človekove pravice na spletu! 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s