Dan Brown: Inferno

Posted: 30/12/2013 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Vsi tisti, ki zavijate z očmi nad Angeli in Demoni, Izgubljenim simbolom in seveda Da Vincijevo šifro, lahko kar nehate. Vsak, ki bo to knjigo prijel v roke s prepričanjem, da bo tokrat dobil nekaj drugačnega, je bedak. Obstajajo namreč avtorji, pri katerih ni skrivalnic in pri katerih natanko veš, kaj boš dobil. Tudi pri Agathi Christie nihče ne zavija z očmi, ker “pa tokrat ni napisala romance”. Prav tako se Sophie Kinsella najverjetneje ne bo lotila zgodovinske drame, kajne? No, Dan Brown je pač človek, ki ga zanimajo zgodovina, simboli, umetnost in vmes tudi teorije zarote. Če misliš, da se boš temu tokrat izognil, raje sezi po drugi knjigi.

Opusti vse upe

Zdaj, ko smo to pospravili s poti, se lahko lotimo njegove najnovejše knjige. Da, Dan Brown je spet razvozlaval skrivnosti preteklosti in njegov Robert Langdon spet (ali pa še vedno) beži pred nevarnimi hrusti in lovi zlikovce. In prav tako mu spet delala družbo mična gospodična.

infernoIzgubljeni simbol ni bil preveč po mojem okusu, morda tudi zato, ker me ameriška zgodovina ne zanima dovolj. Morda tudi zato, ker bi ji težko rekli zgodovina. Veliko več tega leži v Evropi, kamor Brown pogosto postavi svoje trilerje in svoje glavne junake in kjer smo doma tudi mi. Za vsakogar, ki je kdajkoli pohajkoval po kateremkoli od mest, omenjenih v njegovih knjigah (ali pa to namerava), so te zgodbe lahko prava poslastica. Zakaj? Ker je v njih ogromno informacij, ki vam jih turistični vodiči najbrž ne bodo razkrili in ki jih Lonely Planet ne skriva niti v opombah. In tu se skriva razlog, zakaj še vedno berem Dana Browna. Ker z veseljem googlam slike, artefakte, umetnike, citate, latinske besede in še in še, medtem ko v drugi roki držim njegovo knjigo. In ker vem, da bom naslednjič, ko bom obiskala Benetke ali Firence (ali pa Istanbul), vedela malo več in poiskala kak dodaten detajl, ki ga prej nisem opazila.

Robert Langdon se tokrat zbudi v bolnišnici sredi Firenc, ne da bi se spominjal, kako se je znašel v njej. Prav tako ne more pojasniti, od kod skrivnostni predmet v njegovem suknjiču, v glavi pa mu odmeva stavek “išči in našel boš”. Hitro ugotovi, da mu nekdo streže po življenju, zato se z mlado zdravnico podata na vratolomni beg po Firencah, znajdeta pa se tudi v Benetkah in Istanbulu. Samo Langdonovo poznavanje skrivnih prehodov in starodavnih skrivnosti ju lahko reši pred kremplji neusmiljenih zasledovalcev. Svet je namreč na robu katastrofe, ključ do rešitve pa se skriva v nekaj verzih Dantejeve Božanske komedije. In da, vso patetiko grozovite katastrofe dajte na stran in se poglobite v detajle in bogastvo, ki ju ta knjiga pravzaprav skriva. Če je Brown temu posvetil tri leta raziskovanja, veš, da te čaka nekaj precej informativnega in sočnega.

Advertisements
Komentarji
  1. tititi pravi:

    Zanimivo…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s