John Green: Krive so zvezde

Posted: 09/01/2014 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Všeč mi je, da se zadnje čase avtorji za mladostnike prav uspešno prerivajo v ospredje. Pišejo se zgodbe, ki so namenjene mladim odraslim (kot bi lahko ležerno prevedli nalepko ‘young adult’, ki jo nosijo), berejo pa jih tudi starejši odrasli. Ne zato, ker bi se nostalgično radi pootročili, pač pa zato, ker imajo te zgodbe globoko sporočilnost in čudovito nit zgodbe in nikakor ne tona, ki bi komurkoli (odraslim ali mladim odraslim) dal občutek, da je podcenjevan, premlad ali pa prestar. Skratka preprosto fantastično!

Življenje je lepo…

Med te knjige spada tudi Krive so zvezde Johna Greena. Čisto preprosto povedano, gre za nenavadno ljubezensko zgodbo, vendar to še zdaleč ni vse, kar ta knjiga je. Hazel in Augustus se spoznata na srečanju ene od podpornih skupin za pomoč mladim obolelim za rakom. Kar seveda istočasno pomeni, da imata oba to zahrbtno bolezen, le v drugačni obliki in z drugačno prognozo.

Krive sozvezde-200Hazel je videti precej slabo, pravzaprav ji je nek manjši medicinski čudež “po nesreči” podaljšal življenje in zdaj seveda ne ve, kaj jo sploh čaka. Augustus je videti nekoliko bolje, pravzaprav se sploh ne zdi bolan, razen šepajoče noge. Oba omejena s svojim bolezenskim stanjem drug v drugem najdeta uteho. Zaljubita se in preživita nekaj časa skupaj. Ker je rak zahrbten in ves čas napreduje, se odločita, da svoje življenje dejansko izkoristita do konca in karseda učinkovito. Zgodbo pripoveduje Hazel, kar nam nudi vpogled v intimnost omejitev, neposrednost obolelih in seveda tudi tiste delčke, ki jih oboleli za rakom doživljajo vsak dan, mi pa o njih, prav milo rečeno, nimamo pojma. Izvrsten prevod Boštjana Gorenca nam odstrne zaveso, da pokukamo v preplet dveh najstniških življenj, ki prvikrat okušata ljubezen in ki sta kot Romeo in Julija obsojena na propad, a se nanj preprosto povedano – požvižgata.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s