Statistika kaže, da je v Sloveniji več kot 30.000 mladih brezposelnih. V mediijih se veliko govori in piše o tej problematiki, večina novic pa temo obravnava iz negativnega stališča: slabe možnosti za razvoj karierne poti, premalo priložnosti za mlade ipd. Mi se bomo pa na tem mestu osredotočili na pozitivne spodbude, ki mladim lajšalo pot in odpirajo vrata v svet zaposljivosti! Nekatere so ti najbrž že znane, mogoče pa ti katera izmed spodbudnih novosti tudi razsvetli luč na koncu predora…

Zavod-RS-za-zaposlovanjeAktualni programi za zaposlovanje (mladih)

Si mlajši/-a od 26 let? Ali pa mama, ki skrbi za otroka do 3. leta starosti? Delodajalci, ki te prvič zaposlijo za nedoločen čas, lahko za tvojo zaposlitev uveljavljajo vračilo prispevkov delodajalca, zaposlitev pa mora trajati neprekinjeno najmanj 2 leti. Delodajalcu se v tem primeru povrne 50 % prispevkov za prvo leto zaposlitve in  30 % prispevkov za drugo leto zaposlitve. Več informacij najdeš tukaj.

Ta finančna spodbuda je namenjena mlajšim od 30 let, ki ste najmanj 3 mesece neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih. Če te delodajalec zaposli za nedoločen čas, lahko za prvi 2 leti tvoje zaposlitve uveljavljavi oprostitev plačila prispevkov. Za podrobnosti sledi povezavi.

Za mlajše od 26 let in starejše od 55 let, ki ste najmanj 6 mesecev prijavljeni med brezposelnimi na Zavodu za zaposlovanje. Ta spodbuda velja v primeru zaposlitve za nedoločen čas in delodajalec lahko uvaljavi olajšavo kot znižanje davčne osnove v višini 45 % plače novozaposlene osebe. Več si preberi tukaj.

Eures (1)Cilj je finančno in drugače pomagati približno 5.000 mladim pri prvi zaposlitvi v drugi državi članici Evropske unije! Nosilci programa so organizacije iz Danske, Italije, Španije, Nizozemske in Švedske. Te s pomočjo zavodov za zaposlovanje zagotavljajo mladim iskalcem zaposlitve in informacije, pomoč pri iskanju dela ter finančno podporo. Pogoji: starost med 18 in 30 let, da gre za tvojo prvo zaposlitev EURES v tujini oziroma v drugi državi članici EU, trajanje zaposlitve v drugi državi članici EU mora biti vsaj 6 mesecev, vlogo za finančno pomoč pa je potrebno oddati pred razgovorom v tujini oziroma pred selitvijo v tujino (finančna pomoč ne deluje za nazaj!). Nadomestilo za mobilnost mladega delavca znaša 200-300 € za prvi razgovor v tujini (v drugi EU članici) ter 600-1200 € za prvo selitev v drugo članico EU zaradi nove službe. Za več informacij obišči spletni portal EURES, ki ga sestavlja kar 850 svetovalcev, ki so ti na voljo za nadaljnje informacije in pomoč. Pri tem pa imej v mislih, da se program izteče 28. maja 2014, zato pohiti!

Program je namenjen aktiviranju brezposelnih oseb, ki so več kot 12 mesecev neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb. Za več informacij pa klikni sem.

Namen kadrovskih štipendij je povezovanje človeških virov in zaposlovalne sfere, kajti podjetja si lahko preko dolgoročnega kadrovskega načrtovanja zagotovijo razvoj ustreznih kadrov in na ta način spodbudijo razvoj podjetij. Ponudbo si lahko ogledaš: preko Izmenjevalnice, kjer je že objavljena ponudba za šolsko oz. študijsko leto 2014/2015, na spletnih straneh RRA (regionalnih razvojnih agencij) ter redno spremljaš objave delodajalcev, ki jih ti naredijo v svojih internih glasilih, na svojih spletnih straneh, v javnih občilih itd.

Na naslednjem razgovoru za službo lahko potencialnim delodajalce tudi predstaviš spodbude, ki so vsekakor še dodatni tehtni razlog za tvojo zaposlitev, saj mu znižajo stroške! Mi pa te bomo še naprej obveščali o takšnih in drugačnih priložnosti za tvojo karierno rast! 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s