Priložnost za mlade je v Jamstvu za mlade

Posted: 07/02/2014 by andrejamotaln in EU zate
Oznake: , ,

Vsem težavam navkljub nas je vlada končno razveselila tudi z dobro novico: 30. 1. 2014 je Vlada RS sprejela Jamstvo za mlade – izvedbeni načrt za leto 2014/2015. Temeljni cilj programa je AKTIVACIJA mladih brezposelnih oseb, starih med 15 do 29 let.

jamstvo za mlade

Kaj je Jamstvo za mlade?

Program Jamstvo za mlade je izvedbeni načrt, ki bo učinkovito pripomogel k zaposljivosti mladih. Njegova prednost je v tem, da preprečuje socialno izključenost mladih, saj je mladim po 4 mesecih brezposelnosti ponujena aktivacija na trgu dela. V nadaljnje se pričakujejo tudi nove strategije zaposlovanja mladih in s tem posledično ustvarjanje dodatnih delovnih mest.

Vir: www.mladina.si (© Arhiv Evropskega parlamenta)

Vir: http://www.mladina.si (© Arhiv Evropskega parlamenta)

Z reformami do aktivacije

S pomočjo strukturnih reform in konkretnih pobud bo vsaki mladi osebi v starosti 15–29 let ponujena zaposlitev (s pripravništvom), usposabljanje na delovnem mestu, vključitev v formalna izobraževanja ali krajša oblika institucionalnega oz. praktičnega usposabljanja v 4 mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb.

36 različnih ukrepov je razdeljenih v štiri stebre
  • Preventivni ukrepi se pričnejo izvajati že v času izobraževanja mladih. Zaobsegajo štipendiranje, napovedovanje delovnih potreb na trgu dela, praktično usposabljanje, vseživljenjsko karierno orientacijo …
  • Ukrepi takoj po nastanku brezposelnosti se pričnejo izvajati takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb. Ukrepi vključujejo pripravo individualnega načrta, svetovanja, projektno učenje, nacionalne poklicne kvalifikacije …
  • Ukrepi po treh mesecih brezposelnosti obsegajo priprave mentorskih shem, podjetniško svetovanje, oprostitve plačil prispevkov, poglobljena svetovanja …
  • Ukrepi po štirih mesecih brezposelnosti obsegajo vključevanje v dodatne ukrepe APZ (aktivne politike mladih), sofinanciranje pripravništva, javna dela …

Brezposelnim bodo ukrepi na voljo takoj, ko se bodo vpisali na ZRSZ. Ti se bodo krepili s časom njihove brezposelnosti, prilagojeni pa bodo posameznim ciljnim skupinam mladih.

Mladim namenjenih več kot 157 milijonov evrov

V letu 2014 in 2015 je Jamstvu za mlade namenjenih več kot 157 milijonov evrov. S številnimi ukrepi in danimi finančnimi sredstvi se bo mladim izboljšal prehod iz izobraževanja v zaposlitev, hitrejša bo aktivacija mladih brezposelnih, prav tako bodo dani ukrepi pripeljali do zmanjšanje same brezposelnosti.

Kampanjo Jamstvo za mlade podpirajo še mnoge mladinske in druge nevladne organizacije ter javni zavodi. Mladim se po napovedih sluteč, v letu 2014, obeta več zaposlitvenih priložnosti. Le s skupnimi močmi se bo zgradila lepša prihodnost ali kot že pravi rek: “V slogi je moč!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s