Borba za pravice ali Light Fly, Fly High

Posted: 26/03/2014 by mundasara in KULT-film
Oznake: , , ,

Vsakdo ima dve možnosti. Lahko se podredi družbi in se vrne od koder je prišel, ali pa izbere svojo usodo in živi življenje, ki si ga zasluži. Kolikokrat si podlegel strahu in raje izbral lažjo pot, kot da bi se boril za svoje želje, pričakovanja, za svoje pravice? Thulasi je dokaz, da podrejanje in spreminjanje zavoljo drugih ni rešitev. 

Dokumentarni film Light Fly, Fly High (2013) predstavi mlado dekle po imenu Thulasi, ki je trdno odločeno, da udejani svoje sanje.  Živi v Indiji in kmalu spozna, da bo kot ženska težko uveljavila pravice za izpopolnitev svojih perspektiv.  Ker je rojena na obrobju Indije, se glede na njen status pričakuje, da se ne premakne z dna družbene lestvice. Kastni sistem je v Indiji prisotno čutiti predvsem na področju politike in poroke. Kasta je tako še vedno primarni dejavnik pri izbiri zakonca in posledično družinske in poklicne prihodnosti indijske ženske.

Thulasi goji veliko strast do treniranja borilnih veščin, kar je eden izmed prvih pokazateljev, da se družbenemu sistemu ne uklanja. Želi postati poklicna boksarka. Pred tremi leti je dosegla 3. mesto na državnem prvenstvu v Indiji v lažji kategoriji. Je samosvoja, vztrajna in talentirana, a vse to ni dovolj, saj o prihodnosti boksark odločajo direktorji in trenerji boksarskih klubov, ki v zameno za priznanje uspešnosti zahtevajo spolne in finančne usluge. Thulasi se odloči vzeti prihodnost v svoje roke in se v imenu svojih načel, vztrajnosti in borbenosti bori za boljšo prihodnost vseh indijk, čeprav se zaveda, da je s tem njena kariera obsojena na propad. Skozi dokumentarni film gledalec sprevidi, kako hitro se življenje lahko zaplete in istočasno obrne v nepričakovano, a ne nujno negativno smer.

“Equality for women is progress for all”

Geslo mednarodnega dneva žena leta 2014 nosi močno sporočilo in se povezuje z dokumentarnim filmom Light Fly, Fly High. Nismo še dosegli popolne enakopravnosti med spoloma, začeti bi morali že z zavedanjem, da je svobodno življenje osnovna človekova pravica. Stereotipno mišljenje nas odvrača od možnosti, da bi ženske v Indiji trenirale boks, zato je tematika filma toliko bolj zanima.  Thulasi je ženska, ki se, ne glede na družbeno mnenje, zaveda, da ima vso pravico do enakopravnosti. Čeprav zaradi omejenega dostopa do informacij ni vedela kakšne pravice imajo ženske drugod po svetu, kjer podrejanje moškim ni samoumevno, je razmišljala nagonsko in razumsko. Verjela je, da bi njene odločitve morale biti v družbi enako spoštovane kot odločitve moškega dela populacije.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s