Rimska deklaracija – 1. del

Posted: 17/04/2014 by Ej!KArtica in EKO-trip
Oznake: , , , , ,
Oblikovanje trajnostno naravnanega mestnega prehrambnega sistema

V marcu 2014 sem bila povabljena, da vodim delovno skupino, ki je razmišljala o vzpostavitvi učinkovitega sodelovanja med kmetovalci in mestnimi potrošniki. Kompleksna diskusija je potekala na sedežu Italijanskega inštituta za agrarno ekonomijo v Rimu. S strokovnjaki iz različnih evropskih držav smo pripravili izhodišča na temo »Mestni prehrambni sistem: spodbujanje eko-inovacij, trajnostnega razvoja in vključenosti vseh deležnikov«.

eatining cityKako lahko vzpostavimo trajnostno naravnan management prehrambnega sistema v mestu?

Udeleženci delovne skupine so izpostavili, da je potreben premik od agrarnega fokusa na prehrambni fokus. Poudarjeno je bilo, da je treba povezati urbano kulturo in njene potrebe z ruralno kulturo in njenimi potrebami. Hrana je povsod, a hkrati ni nikjer sistemsko obravnavana. Povezana pa vsekakor je s kakovostjo življenja, stroški zdravstvenega sistema, odpadki, zaposlovanjem ipd.

Na delavnici so partnerji projekta Eating City uvodoma predstavili prisotnost hrane v mestih, kjer si kot zanimivost lahko ogledaš npr. primer priljubljene mestne kulinarike »World’s top 10 Street Foods« in primer avantgardnega proučevanja tropske agrikulture ter vloge rek pri transportu hrane v prihodnosti.

Po intenzivni diskusiji glede usklajevanja potreb kmetovalcev in potrošnikov so se udeleženci strinjali, da je bistveno vzpostaviti povezave med akterji urbanega prehrambnega sistema, kar sodobna e-tehnologija omogoča. Male pridelovalce je treba opolnomočiti, da bodo lahko suvereno zagotavljali svoje izdelke mestnemu prehrambnemu sistemu. Prav tako je pomembna tematika zmanjševanje odpadkov, ki nastanejo pri pridelovanju in porabi hrane, kjer je treba najti eko-inovativne pristope k reševanju te pereče globalne problematike, ki ima negativne ekonomske, socialne in okoljske posledice.

Kaj je prehrambna demokracija?

Kaj je prehrambna demokracija?

Ali veš, kaj je to »glocapolis«?

Po mnenju udeležencev delovne skupine je to mesto prihodnosti, kjer je odgovornost sedanje generacije, da zasnuje proizvodnjo in potrošnjo hrane v mestu na način, ki bo družbeno in okoljsko odgovoren, zato smo se posvetili obravnavi koncepta »prehrambna demokracija«.

Namesto zaključka

V nadaljnje branje priporočam poučno knjigo, ki nazorno razloži pomenske odtenke dandanes pogosto slišanih strokovnih terminov s področja trajnostnega razvoja, eko-inovacij, družbene odgovornosti in poslovne etike: McIntyre, J.R., Ivanaj, S., & Ivanaj, V. (2013): Strategies for Sustainable Technologies and Innovations. Ljubiteljem čebel in medu pa bo zagotovo zanimivo branje: Praznovanje ob 95-letnici organiziranih čebelarjev iz Mengša in okolice.

Se nadaljuje v 2. delu….

Prispevek je pripravila: Judita Peterlin

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s