Rimska deklaracija – 2. del

Posted: 18/04/2014 by Ej!KArtica in EKO-trip
Oznake: , , , ,
Obisk rimske tržnice

V Rimu smo s sodelavci izvedli intervju z managerjem lokalne rimske tržnice živil »Farmer’s Market«, ki nam je najprej razkazal prostore, na katerih tržnica deluje od leta 2009 naprej in želi poleg kakovostnih živil potrošnike tudi izobraževati, zato so za tržnico površine, kjer prirejajo prikaze sajenja in vzgajanja rastlin, ki so posebej priljubljene pri najmlajših obiskovalcih. Na tržnici ima stojnice 55 kmetov in trenutno zaradi omejenega prostora ne sprejemajo novih. Tržnica je odprta ob sobotah in nedeljah in med našim obiskom se je kar trlo obiskovalcev med stojnicami začimb, rib, mesa, pekovskih izdelkov, testenin, namazov, zelenjave in sadja.

Naredimo domače testenine z rožiči

V Rimu smo okušali različne okuse testenin, a najljubšega sem si doma pripravila kar sama. Ljubiteljem rožičeve moke priporočam sledeči recept za pripravo domačih testenin, saj rožiči med kuhanjem omamno dišijo in pričarajo okusno sladico.

domace testenineTestenine:

  • 100g rožičeve moke
  • 100g bele moke
  • 2 celi jajci
  • 1 rumenjak
  • ščepec soli

Preliv:

  • po okusu (med; borovničeva marmelada; popražene drobtine/orehi v maslu)

Priprava:

V posodo vsujemo obe vrsti moke, posolimo in dodamo jajci in rumenjak. Zmešamo v gladko zmes in jo damo počivati za vsaj pol ure. Maso razvaljamo na tanko (kakršno debelino testenin želimo; lahko pripravimo torteline ali trakove testenin). Izrežemo trakove poljubnih oblik (z nožem ali valjčkom). Zavremo lonec z vodo, v katero damo žličko olja, da se testenine med seboj ne sprimejo, ko jim damo v vročo vodo. Kuhamo približno 10 minut in jih nato prestavimo v ponev s popraženimi drobtinami (ali orehi) v maslu. Postrežemo z žlico najljubše marmelade (npr. borovničeva, figova ali slivova).

Namig 1: Voda, ki ostane od kuhanja rožičevih testenin je vabljiva tudi za nadaljnjo uporabo pri jušni osnovi (npr. korenčkova juha), saj rahlo sladek okus, ki ga pustijo rožiči, daje poseben okus juhi. Preizkusi! Tako tudi sami v lastnem gospodinjstvu zmanjšujemo količino odpadkov na ustvarjalen način. Trajnostno naravnan prehrambni sistem ima dober okus!

Namig 2: Uporaba lokalnih prehrambnih živil – kot je med – je bolj zdrava za naš organizem, hkrati pa na ta način omogočamo delo domačim proizvajalcem. Če je le mogoče, skušam kupiti domači med, ki so ga pridelale slovenske čebele.

Kako naprej…

Na podlagi spremljanja diskusije in priprave končne Rimske deklaracije menim, da je med sistemom proizvodnje hrane in sistemom potrošnje razkorak, zato bodo moje naslednje projektne aktivnosti usmerjene v razmišljanje in delovanje, kako skupaj z mladimi udeleženci Eating City 2014 lahko vzpostavimo primere eko-inovacij v mestnem prehrambnem sistemu. Delovna skupina strokovnjakov je kot ključno ugotovitev izpostavila potrebo po definiranju, kaj pravzaprav pomeni deležnikom – še posebej mladim »trajnostno naravnan prehrambni sistem«.

Le ko bo potrošnik vedel, kako je hrana na njegovem krožniku prišla do njega, lahko šele govorimo o trajnostno naravnanem prehrambnem sistemu, ki ima za seboj ekonomsko, družbeno in okoljsko odgovornega potrošnika, ki se je odločil na podlagi znanja.

Vir: Judita Peterlin

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s