Bruselj – reportaža

Posted: 22/04/2014 by andrejamotaln in EU zate
Oznake: , ,
Prestolnica Evrope

Okus po dobrem pivu, kavica z vrhunskimi čokoladnimi pralinami in seveda – raznovrstni vaflji, pripravljeni na sto in en način. Ti je znano, v katerem mestu se nahajam? V belgijski in evropski prestolnici – Bruslju!

Zakaj je Bruselj prestolnica EU?

Bruselj ima bogato zgodovino: kot prestolnica Beneluksa, nato član prve zveze evropskih držav po 2. svetovni vojni, je gospodarsko izredno razvit, leži med germanskim in latinskim delom Evrope in že slavni Napoleon je bil svojo bitko neposredno v njegovi bližini. Dejstvo je, da so se ravno prvi začetki Evropske skupnosti odvijali v Bruslju (Rimska pogodba, ki je ustanovila skupnost za jedrsko energijo in gospodarstvo), kar je mestu nehote vtisnilo pečat evropske prestolnice. V 60-ih in 70-ih letih se je zgradilo ogromno stavb, kamor so se naselile evropske institucije. Tovrsten pojav je poimenovan tudi kot bruselizacija. Danes Bruselj vsekakor velja za prestolnico Evropske unije. V njem zaseda Evropska unija, Svet evropske komisije ter Evropski parlament. Le-ta ima sicer uradni sedež v mestu Strasbourg, vendar se večina aktivnosti in zasedanj odvija ravno v Bruslju!

bruselj

Vir: Wouterhagens / Wikimedia

Dve mestni jedri

Med sprehodom po mestu opazimo, da se v njem nahajata dve mestni jedri: v enem delu se mogočno pod nebo dvigajo prestižno stekleni nebotičniki, drugega pa oblikujejo starejše stavbe z dih jemajočo arhitekturno zasnovo. Mestni jedri povezuje majhen drevored, ki obljublja prekrasen razgled na stari del mesta. Še pred njim pa lahko občuduješ kraljevsko palačo z lepo urejenim vrtom. Vhod vanjo je primerno zastražen; po preteku določenega časa se nema stražarja zamenjata, vendar njun obraz ostaja enako brezizrazen. Pot nas kmalu popelje nekaj desetletij nazaj, kar je razvidno iz samih mestnih uličic, tlakovani cest in stilov zgradb. Vse pa je prepleteno z dihom medkulturne različnosti, kar je v duhu Evropske unije.

Pivo, vaflji in čokolada

Ni boljšega oddiha, kot sedeti na vogalu pivnice in okušati okusno belgijsko pivo ter grickati oreščke. Bruselj je znan po številnih pivnicah, ki so raznolikih oblik ter dostopne na vsakem koraku. Med sprehajanjem po ozkih uličicah se ti ponujajo mamljive vonjave sveže pripravljenih vafljev: s čokolado, nutelo, jagodami, bananami, smetano. Za vsakega se najde najboljša izbira. In ko je trebuh že tako poln vsega razkošja, še sledi ogled čokoladnega muzeja. V njem lahko poskusiš raznovrstno čokolado, kolikor in kakršnokoli si želiš. Pri tem nikakor ne smeš mimo prestižnih butikov z mnogoterimi belgijskimi pralinami v izložbi. Izbira in ponudba je tolikšna, da ti ob vstopu v butik vzame dih. Za pravilno izbiro si moraš vzeti res precej časa, da premisliš, kakšne praline si želiš in seveda, komu bodo namenjene. Še tako zahteven okus bo ostal odprtih ust!

Vir: Bildagentur Huber / Gräfenhain

Pogled na ves svet

Če želiš resnično doživeti občutek, ko ti leži ves svet pod nogami, potem se moraš zagotovo podati na Atomium! Bruseljski spomenik, zgrajen za posebne potrebe svetovne razstave leta 1958, je res vreden obiska. Zgrajen je v obliki molekule železa in njegova notranjost je prav fascinantna. Dvigalo te od pritličja pa do vrha – 102 metrov – popelje v zgolj 21 sekundah. In na vrhu se obljublja prekrasen razgled: nad celotno mesto in med drugimi tudi na park Mini Europa.

 

Da, v Bruslju je združena celotna Evropa. Od njenih kulturnih različnosti, poslovnega sveta in vodilnih evropskih teles.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s