Abeceda

Posted: 09/05/2014 by saooq in KULT-film
Oznake: , , ,

Nekega deževnega večera sem se znašel v mali dvorani Kinodvora, ki zavoljo svoje majhnosti deluje kot odpadniško zbirališče snovalcev zarotniških teorij, s svojo živo rdečo barvo pa sporoča, da si bomo ogledali nekaj prepovedanega. Še preden me napadete, da abeceda pa res ni neka tabu tema vredna razburjanja, naj povem, da gre v dokumentarnem filmu Abeceda avstrijskega režiserja Erwina Wagenhoferja za kritiko izobraževalnega sistema. Temu je bil podvržen tudi vsak slovenski in evropski slehernik in vsakega na takšen ali drugačen način zaznamuje.

Film začne svoje popotovanje na Kitajskem, kjer režiser s cinizmom razkaže razkošje kitajske izobraževalne norosti. Mladi kitajski fantič nemo in povsem brez zanimanja opazuje svojo staro mamo, ki iz zapestja navdušeno vleče nova in nova priznanja in dosežke svojega vnuka. Dosežke iz področij, ki ga očitno ne zanimajo. Film nakazuje, da otroci ne potrebujejo izobraževalnega sistema in od njega nimajo koristi. Vpeljali so ga namreč odrasli, ki se ne zavedajo otrokovih resničnih potreb. Prav nasprotno je: izobraževalni sistem potrebuje otroke, da bi ti lahko množično reševali njegove teste. Otroci so sredstvo, cilj pa je ustvarjanje poslušnih robotov, ki se nikoli ne zmotijo, so ubogljivi in razmišljajo z glavo šolskega učbenika. Ker je v kontrolnem testu le en odgovor pravilen, se učenci naučijo, da je tudi življenje enodimenzionalno iskanje tistega odgovora, ki bo zadovoljilo učitelja.

alphabet-schulmaterial-deDokumentarni film z ne preveč atraktivnimi kadri razvija svojo tezo o neprimernem izobraževanju otrok, ampak to niti ni tako pomembno, saj je vsebina tista, ki je izpostavljena. Režiser Wagenhofer sicer ne ponudi konkretne alternative konvencionalnemu šolskemu sistemu. Kljub temu da ta obstaja; v Sloveniji poznamo na primer Walfdorsko šolo, ki obsega vrtec, osnovno šolo in gimnazijo, kjer namesto tekmovalnosti in učenja podatkov na pamet, dajejo prednost sodelovanju in umetniškemu izražanju. Namesto alternativ nam predstavi pedagoga Sterna, ki že 60 let vodi prikupen slikarski atelje, kjer lahko otroci izživijo svojo ustvarjalnost, brez navodil in smernic. Po njegovih besedah je najpomembneje, da otroci uživajo, brez občutka, da lahko kaj naredijo narobe. Arnojev sin André govori pet jezikov, je glasbenik, izdelovalec kitar in novinar. Kljub temu, da v svojem življenju ni bil deležen nikakršnega šolanja je videti srečen in zadovoljen. Vse se je naučil po lastni volji, brez zunanjega pritiska.

Na koncu lahko rečem: soliden dokumentarni film, a le za tiste, ki so v svojem življenju šolo in celoten izobraževalni sistem sprejeli kot nujnost. Za ostale, ki jim je šola ponudila premalo in so razmišljali o alternativah, pa je dokumentarec dober opomnik in poziv, da je sprememba izobraževalnega sistema nujna, če hočemo vzgajati ustvarjalne in inovativne ljudi, ki bodo uživali v svojih poklicih. Odgovor na vprašanje kakšne oblike bo novo izobraževanje – osnova za boljši svet, ki bo temeljil na ljubezni (do izražanja samega sebe) in ne na strahu (pred konkurenco) – pa se skriva v gledalcu samem.

Kako bi radi poslali svoje otroke v svet? Jih želimo pripraviti na družbo strahu ali hočemo, da bi živeli v svobodi, solidarnosti in sreči? Čas je, da spremenimo način mišljenja. Najdemo nove zamisli in oblikujemo nove koncepte. ‘Izobraževanje’ lahko nadomestimo s ‘spoštovanjem’, ‘profit’ z ‘vrednostjo’, ‘strah’ z ‘ljubeznijo’. Ni torej čas za nove črke, ampak za novo abecedo vrednot.

– Erwin Wagenhofer, Sabine Kriechbaum, André Stern

Advertisements
Komentarji
  1. jupjup pravi:

    Hej. Kje bi se dalo film trenutno videt? Hvala

  2. saooq pravi:

    Živjo, bil je na rednem programu v Kinodvoru. Trenutno pa mislim, da ni nikjer. Pradlagam, da kontaktiraš Kinodvor, saj vsake toliko pridejo nazaj projekcije filmov za zamudnike.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s