17. maja se bo na mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji širom sveta ponovno slavila spolna in seksualna raznolikost. Z namenom osveščanja in podpore se mednarodnemu dnevu ponovno pridružuje tudi gibanje proti sovražnemu govoru na spletu – No hate Speech Movement, saj spletni aktivisti organizirajo in pozivajo k sodelovanju pri akcijskem dnevu proti homofobiji in transfobiji.

NHSM_HT

17. maj?

Do leta 1990 je Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost označevala kot duševno motnjo, 17. maja pred 24 leti pa je to pojmovanje kot bolezensko stanje odpravila in zato dan nosi simbolno vrednost boja.

Na ta dan se bo ponovno javno in odmevno zoperstavilo homofobnim in transfobnim izrazom in promoviralo človekove pravice LGBT posameznikov in gibanj širom sveta. Letos bo poudarek prav na svobodi govora za vse, ne glede na spolno in seksualno orientacijo.

V več kot 80 državah po svetu še vedno ni zakonsko sprejemljivo ljubiti osebe istega spola, v devetih državah je celo kaznovano s smrtjo. Še več držav onemogoča posameznici ali posamezniku, da se identificira v želenem spolu. Boj za enakopravnost poteka že vrsto let, a se kljub temu človekove pravice še vedno velikokrat kršijo zaradi spolne usmerjenosti. (Vir)

Kako lahko prispevaš?
by Audre Lorde

by Audre Lorde

Primer sovražnega govora lahko prijaviš tukaj in tako pripomoreš k razpoznavnosti zgodbe ter nenazadnje h kolektivnemu boju zoper primera!

Prav tako lahko oddaš prispevek na temo homofobije in transfobije, ki bo objavljen na blogu. Za več informacij in oddajo prispevka se obrni na nohatespeech.movement@gmail.com. Za izziv fobiji lahko oddaš tudi vizualni prispevek.

Lahko se tudi pridružiš spletni aktivistični akciji, ki bo potekala v soboto, 17. maja 2014 ob 11.30 uri. Za več informacij spremljaj spletno stran.

Poleg tega bo med 15. in 17. majem 2014 v Budimpešti potekal seminar na temo odzivov mladih na homofobni in transfobni sovražni govor. Seminar boš lahko spremljal/-a na tej povezavi, sam program pa najdeš tukaj.

Svoj aktivističen izraz za boj proti homofobiji in transfobiji lahko udejanjiš na mnogo različnih načinov, nekaj idej in usmeritev pa najdeš tukaj. Vsakdo izmed nas lahko prispeva k enakopravnejšemu jutri, le izbrati je treba sredstvo izraza in se opogumiti.

Kaj heteroseksualne osebe nikoli ne slišijo?

Aktivisti gibanja proti sovražnemu govoru na spletu so zbrali in objavili tudi nekaj zanimivih izjav, ki jih osebe s heteroseksualno orientacijo nikoli ne slišijo. Stereotipna dejstva najdeš zbrana tukaj. Priporočamo v branje in širjenje!

different

 

Za več informacij o mednarodnem dnevu, aktivističnih aktivnostih ter LGBT gibanju pa obišči spletni strani Day against Homophobia in No Hate Speech Movement!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s