Parinoush Sainee: The Book of Fate

Posted: 19/05/2014 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , ,

The Book of Fate iranske avtorice Parinoush Saniee je pritegnila moje zanimanje zaradi tematike. Zgodbe Srednjega vzhoda in Azije so mi od nekdaj zelo pri srcu. Morda bi lahko rekla, da med temi zgodbami prednjačijo zgodbe žensk, vendar to ni bil razlog, da me je opis te knjige prepričal, da jo preprosto moram prebrati. Ko je lani svet končno ugledal angleški prevod, sem skoraj odštevala dneve. Zakaj? Knjiga, ki je bila prvič objavljena leta 2003 je bila namreč dvakrat prepovedana s strani iranske vlade, obljubljala pa je zgodbo žensk, ki je govorila resnico. Ta pa naj ne bi smela priti na plan.

Zgodba o usodi

the book of fatePreden sem sama prišla do knjige, sem si že pošteno pogrizla nohte, saj je angleškemu prevodu navkljub ni bilo tako preprosto najti. Ko pa sem knjigo končno prijela v roke, se je pred mano razprla zgodba Massoumeh, ki živi svoje zgodnje najstniško življenje v predrevolucionarnem Iranu. Njena družina, kot se za srednjevzhodne sorodnike spodobi, je ogromna in vsebuje veliko pomembnih bratov in stricev, ki vsi usodno krojijo njeno življenje. Ko Massoumeh na poti v šolo spozna mladega moškega in se zaljubi vanj, se zanjo začne vseživljenjska kalvarija, kakršne ni pričakovala. Ko namreč njeni starši odkrijejo pisemce, ki ji ga je napisal, se njena usoda zapečati. Nikdar več ne bo videla svoje najboljše prijateljice, še manj pa fanta, v katerega je brezglavo zaljubljena. Njen brat jo brutalno pretepe, družina pa po hitrem postopku organizira dogovorjeno poroko z moškim, ki ga še nikoli poprej ni srečala. Čeprav ve, da jo čaka življenje brez ljubezni, brez izobrazbe in brez moči, da odloča o najmanjšem delčku svoje usode, se ji še sanja ne, kam jo bo življenje pripeljalo.

Knjiga, ki naj bi pripovedovala le zgodbo ene Iranke (in z njo in ženskami, ki so prepletene z njenim življenjem, zgodbo vseh Irank), pa je veliko več kot to. Je pripoved o razpadu starega in dvigu novega Irana ter spremembah, ki jih to prinese. Massoumehino življenje se spreminja iz leta v leto, hkrati pa so številne težave, s katerimi se sooča, takšne, s katerimi bi se lahko poistovetila vsaka ženska. Izjemna knjiga za razumevanje ženskih usod po svetu, ki bo vsakemu odprla obzorja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s