Anita Diamant: Rdeči šotor

Posted: 23/05/2014 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Rdeči šotor ima že z naslovnico pridih svetopisemske pripovedi. Kar sicer ni daleč od resnice, vsekakor pa ni edina in brezpogojna resnica. To je zgodba o ženskah in njihova pripoved o delčku svetopisemske zgodbe, ki je v religijski knjigi strnjena v nekaj vrstic.

Zgodba žensk

rdeči šotorDina namreč v vsem Svetem pismu ne spregovori niti ene same besede. Kot je skorajda običajno, se o njej le pogovarjajo in še to samo moški. Njeno ime se nam kaj hitro izmuzne in pozabimo nanj, njena vloga pa je le opomba v drugače veliko večjem kozmosu zgodb. Anita Diamant pa ji je v tem romanu namenila glavno vlogo in ji s tem dala glas. Popelje nas v zgodbo na začetek Zemlje, v kateri spoznamo družinsko dinamiko Stare zaveze, običaje starodavnega sveta, njihova potovanja in selitve, mesto moških in mesto žensk v družini in predvsem povezanost med pripadnicami nežnejšega spola ter njihove skrivnosti in moč.

V Svetem pismu je Dina edina Jakobova hči in po tem, ko jo njene matere naučijo skrivnosti življenja, obredov in običajev, postane žrtev posilstva, ki jo njeni bratje krvavo maščujejo. V Rdečem šotoru Dina pove popolnoma drugačno zgodbo. Srečanje s Šalemom, prvorojencem sihemskega kralja, ji namreč v življenje prinese prelepo ljubezensko izkušnjo in takoj zatem še najbolj grozljivo bolečino. A tej sledi še večja.

Avtorica je znana po tem, da zapisuje judovske zgodbe in Rdeči šotor je znan kot eno njenih najboljših, če ne celo najbolj cenjenih del. Z odlično pripovedjo nam pred očmi nariše ženske, ki so v kulturi Svetega pisma pravzaprav pozabljene, vendar nam hitro da vedeti, da se v dva tisoč letih globoko v srcu in v svojih težavah, hrepenenju in preizkušnjami, ki jih preživljamo, nismo prav nič spremenili.

 

Advertisements
Komentarji
 1. Monika Trajber pravi:

  Spoštovani, prosim če me odstranite z vašega seznama članov in mi več NE POŠILJATE MAILOV!!!!!!

  LP

  • Ej!KArtica pravi:

   Spoštovana Monika,

   mi vam ne pošiljamo nobenih mailov. Nekoč ste se sami prijavili za sledenje portalu, zato se tudi sami odjavite, ko tega več ne želite. Se opravičujemo za nevšečnosti, vendar ste se sami prijavili na avtomatsko obveščanje o novih prispevkih.

   Lep dan še naprej

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s