Prinašalci – letni koncert AFS France Marolt

Posted: 30/05/2014 by anadovc in KULT-muska
Oznake: , ,

Akademska folklorna skupina France Marolt je v soboto, 17. maja, v Cankarjevem domu v Ljubljani predstavila svoje delovanje na tradicionalnem letnem koncertu. Letošnji – že 66. po vrsti – je nosil naslov “Prinašalci” v čast obrednih obhodov kolednikov s kar 12 odrskimi postavitvami iz različnih geografskih in koledarskih dimenzij.

Koledovanje izvira še iz rimskih časov, v krščanski preobleki pa naznanja začetek novega leta: odvisno od lokalne navade so obhodi kolednikov – mladih fantov in občasno deklet – po vasi nekje med božičem in tremi kralji. Koledniške pesmi imajo ustaljeno zgradbo: pozdrav, prošnja za dar in zahvala, v kateri koledniki v zameno za prejete darove blagoslovijo domačijo.

foto: Žiga Lovšin

foto: Žiga Lovšin

Sam koncert je motiv kolednikov odseval večplastno: vizualno z osvetljevalno-scenskimi elementi (v izdelavi dijakov Srednje trgovske šole Ljubljana), s sosledjem prikazov različnih koledniških tradicij ter prikazom ključnih elementov pozdrava, prošnje za dar in zahvale, ki jih je kot kontrapunkt plesnim slikam izpostavil plesni par “iz tu in zdaj”. Izvedbo ljudske glasbe so podprli pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, dopolnjevale pa so jo srednjeveške melodije v izvedbi Capella Carniola pod umetniškim vodstvom Janeza Jocifa.

Tovrstne produkcije vedno iščejo ravnotežje med izpolnjevanjem specifičnega poslanstva podajanja pristnega ljudskega izročila in privlačnostjo za laično občinstvo. “Prinašalci” so zadovoljili pričakovanja tudi najbolj predanih folkloristov s predstavitvijo nekaterih še nikoli prej videnih plesov, hkrati pa so “maroltovci” s svojim izvirnim pristopom pod umetniškim vodstvom Tomaža Simetingerja v včasih že zaprašene folklorne tradicije vdahnili svežo energijo in življenjskost.

Več kot 60 plesalcev, pevcev in glasbenikov je izvedlo pravo poslastico za oči in ušesa. Koreografije so bile izvedene tekoče in z energijo, ki se je prelivala v občinstvo; prav tako je bilo ubrano dvo- in troglasne petje ženskih in moških pevskih skupin.

Glede na vse našteto sploh ni presenetil izredno topel sprejem občinstva, ki je nastopajoče nagradil z gromkim aplavzem in stoječimi ovacijami. V celotnem projektu je bil neposrečen le datum izvedbe, ki je bila natanko en teden po letnem koncertu Folklorne skupine Tine Rožanc spevoplesa Zeleni jurij, prav tako v Cankarjevem domu.

foto: Žiga Lovšin

foto: Žiga Lovšin

Zaključimo lahko, da se na kakovosti izvedbe koncerta gotovo ni poznalo, da je spričo zmanjšanja državnega financiranja kulturnih ustanov v letošnjem letu tudi Akademska foklorna skupina France Marolt razpolagala s skrčenim proračunom. “Maroltovcem” kot tudi “Rožancem” je kljub finančnim omejitvam uspelo postaviti izvirno in odrsko privlačno produkcijo, a morda je prav ta situacija navdihnila obe folklorni skupini, da v državi, ki postavi naše ljudsko izročilo na stranski tir, bolj neposredno nagovori poslušalstvo preko vodilnega para in mu pokaže, da je to izročilo še kako pomembno za našo narodno identiteto. Na odru so se “maroltovci” v zadnji odrski postavitvi zahvalili in simbolno blagoslovili občinstvo z dobrimi željami; prav te dobre želje jim želimo tudi mi, da bi še naprej lahko izkusili veselje in srečo ob ustvarjanju.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s