Mi, otroci s postaje Zoo

Posted: 06/06/2014 by dinastankovic in KULT-knjige
Oznake: , ,

Ko enkrat naletiš na zanimivo knjigo, preprosto ne moreš pustiti, da drugi ne bi izvedeli več o njej. Sicer že znana “Mi, otroci s postaje Zoo” je ena tistih knjig, ki me je, pa verjamem, da tudi tebe, popeljala v svet drog na drugačen način kot katerakoli knjiga s tovrstno vsebino doslej. Nastala je po intervjuju s Christiano F., mlado narkomanko, ki je pri 14. letih postala odvisnica od heroina.

mi otroci s postaje zooUvodoma…

Knjiga se začne s Christianinim pripovedovanju o otroštvu, ki ga je preživela na vasi, potem pa se je z družino preselila v predmestje Berlina. Kot vsak otrok je bila željna zabave, igre in svobode, kar ji mrzle stene berlinskega naselja niso ponujale. Počasi so se začele postavljati tudi meje, kar je Christiano še bolj razjezilo. Že v otroštvu vidimo, da je drugačna, da je svobodna in da dela, to česar ne sme. Odkar ve zase, živi v okolju mentalno nestabilnih ljudi, v četrti Gropiusstadt, med njimi je tudi njen oče. Christiane začne iskati tolažbo v družbi nekoliko starejših najstnikov, ki kadijo hašiš in pijejo. To je ta občutek, ki ga ima 90% najstnikov. Hočejo biti cool, hočejo delati, to kar dela večina. Tudi Christiane se je spustila v te vode, da bi ugodila družbi. Seveda se ni zavedala, da bo zapadla globlje že čez nekaj mesecev.

V nadaljevanju…

Christiane je začela z družbo zahajati v ”Sound”,  klub, ki jo je spremenil v narkomanko. Počasi, ampak zagotovo je začela delati vse, kar je mislila, da nikoli ne bo. Lagala je mami, prosila ljudi na ulici za denar, kršila zakon in na koncu tudi poskusila heroin, kot tudi Detlef, njena največja ljubezen. Ni potrebovala veliko časa, da je postala odvisna. To je bila edina stvar, ki ji je pomagala pri begu iz realnosti. Ko ni bila zadeta, je bila depresivna. Postaja Zoo in ulica Kurfürstenstrasse sta postali njen drugi dom. Z Detlefom sta na vse mogoče načine poskušata priti do denarja za drogo. Sooči se tudi s smrtjo svojih prijateljev, tudi odvisnikov in zato večkrat poskusi nehati, vendar ji ne uspe. Ko njena mati dojame, kaj se je dogajalo v zadnjih dveh letih, je obupana in skupaj začneta reševati Christianin problem, vendar prepozno. Christiane ne bo nikoli več tista deklica, ki jo je mati poznala.

Vir: Delo (foto: Marcel Metteliefen)

Vir: Delo (foto: Marcel Metteliefen)

Proti koncu…

Konec pripovedi nam razkrije, da mati pošlje Christiane k sorodnikom v Hamburg in nam se zdi, da bo nadaljevala s povprečnim življenjem. Vendar je razplet popolnoma drugačen! Zgodba tukaj še ni končana! Christiane F. je znova in znova zapadla v svet droge in danes kot 52-letnica trdi, da nikoli ne bo ”čista”.

Christiane F. danes ->

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s