Jaz in moj ‘selfie’

Posted: 11/06/2014 by Anja in GRAVItacija
Oznake:

Selfie, angleška beseda leta 2013, je slika sebe, ki jo sami posnamemo s svojim pametnim telefonom. Avtoportret še nikoli ni bil lažje dosegljiv!

Mačji selfie (Vir: Sandra Jovanovic - Flickr)

Mačji selfie (Vir: Sandra Jovanovic – Flickr)

Kmalu po predstavitvi sprednje kamere na naših pametnih telefonih je postalo jasno, da le-ta ne bo uporabljena za video klice. Se še kdo spomni video klicev in akcij povezanih z njimi? Uporaba sprednje kamere je z novimi tehnologijami in socialnimi omrežji šla svojo smer in danes pred selfiji ni varen niti predsednik Združenih držav Amerike.

Prvi dokumentirani selfie: Robert Cornelious leta 1839 (Vir: wikipedia.org)

Prvi dokumentirani selfie: Robert Cornelious leta 1839 (Vir: wikipedia.org)

Selfie pa seveda ni le guncanje afen, temveč gre z roko v roki z novim videnjem sebe in sveta, ki nas obdaja. Še pred nekaj leti smo za profilne sličice naših socialnih omrežij brskali med fotografijami, ki so jih posneli drugi, danes pa ni nič nenavadnega, če se tega projekta lotimo kar s svojim telefonom. Zgodovina selfija pa nam razkrije, da selfie ni izum generacije ‘milenijalcev’ (mladi rojeni med leti 1980 in 2000), temveč obstaja vsaj tako dolgo kot kamera sama. Ne verjamete?

Prvi dokumentirani selfie je bil posnet leta 1839! Okrog leta 1900 so s pojavom prve osebne kamere, Kodak Brownie box, selfiji ob pomoči ogledal postali vedno bolj pogosti. Naslednjič, ko se pripadniki starejše generacije zgražajo nad samodokumentiranjem današnjih najstnikov, jim lahko postrežeš z informacijo, da je leta 1914 trinajstletna vojvodinja Anastasia Nikolaevna s pomočjo ogledala posnela selfie, ki ga je poslala svoji prijateljici.

selfie3

Selfie trinajstletne vojvodinje Anastasie Nikolaevne. V sporočilu je prijateljici zapisala, da je slikala svoj odsev v ogledalu in da je bil proces težak, ker so se ji tresle roke. (Vir: wikipedia.org)

 

 

S pojavom spletnih omrežij je tekom novega tisočletja prisotnost selfijev rasla, najprej kot odraz ekshibicionizma najstniških deklet (se še spomnite MySpace-a?) in kasneje kot popolnoma normalen način dokumentrianja posebnih (in ne tako posebnih) dogodkov. Različne aplikacije za urejanje fotografij so nam omogočile, da lično fotografijo posnamemo kar sami. In kar je več, če so še pred nekaj leti oboževalci svoje idole pred vhodi hotelov čakali z albumi, revijami in kuliji, danes to počnejo s svojimi pametnimi telefoni!

 

 

 

Selfiji so postali način dokumentiranja našega življenja, ki ni več odvisno od pogleda nekoga drugega, temveč je kot plod naših ‘rok’ trdo zasidrano na spominski kartici našega pametnega telefona in strežnikih socialnih omrežij.

Advertisements
Komentarji
  1. natasha pravi:

    zanimiv prispevek 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s