Samotnost praštevil

Posted: 20/06/2014 by lalavrencic in KULT-knjige
Oznake: ,

Čisto slučajno sem v roke dobila roman Samotnost praštevil, literarni prvenec (La solitudine dei numeri primi, 2008) italijanskega avtorja Paola Giordana in ga kakopak prebrala.

Delno mladostniška tematika romana me je prepričala, da bi bil članek o slednjem zelo primeren in mogoče koristen. Roman dojemam kot zelo pomembno literarno stvaritev, ki opozarja na problematiko družbene izključenosti, osamljenost ter nerazumljenost v mladostniških letih in pa tudi kasneje, v odrasli dobi, ko se posledice še vedno in vztrajno kažejo.

samotnost prastevilIzjemno rahločutna zgodba o samoti, drugačnosti in prijateljstvu se začne že v otroštvu dečka Mattie in deklice Alice, ki sta se oba zelo zgodaj v življenju srečala s travmatičnima izkušnjama. Alice je doživela hudo smučarsko nesrečo, v kateri je skoraj umrla in ta ji je pustila telesne brazgotine, Mattieve brazgotine pa so predvsem čustvene: bremeni ga krivda, ker je nekoč pustil duševno zaostalo sestrico dvojčico samo v parku, da bi se udeležil prve in edine rojstnodnevne zabave, a Michele niso nikdar več našli. Travme ju spremljajo vse življenje in se izražajo v telesni obliki: Alice je anoreksična, Mattia pa se kaznuje z rezanjem. V šoli se ne moreta vključiti med vrstnike, “kot praštevila sta osamljena v množici drugih števil”. Giordano doda:

Praštevila so deljiva samo z ena in sama s sabo. Vsako od njih stoji na svojem mestu v neskončnem zaporedju naravnih števil, stisnjeno med dve števili kot vsa druga, a v primerjavi z drugimi vendarle samo zase. To so nezaupljiva in samotna števila in zato so se Mattiu zdela čudovita. (MMC RTV Slovenija portal)

Osamljena najstnika se spoprijateljita in med njima se oblikuje posebna vez, ki pa se nikoli ne razvije v romantično razmerje – kot njun položaj opiše Mattia, sta kot praštevilska dvojčka – vedno skupaj, a se nikoli ne dotikata. Kljub temu bi morda lahko zgodbo označili za nekonvencionalno ljubezensko zgodbo z bolj ali manj nesrečnim zaključkom.

Naj še omenim, da je roman leta 2008 dobil najuglednejšo italijansko knjižno nagrado Strega in je hkrati najbolj bran italijanski roman leta 2008. Poleg tega so po romanu posneli tudi istoimenski film La solitudine dei numeri primi (2010).

Roman kot tak je lahko berljiv in kot nalašč za poletno branje. Torej, priporočam v branje. 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s