Film Nebraska (2013) – “Pridi oče, greva.”

Posted: 27/06/2014 by Anja in KULT-film
Oznake: , , , ,

Ljubezni je več vrst, to vemo vsi. Najpogosteje opevana je tista romantična, ki se splete med zaljubljenci. Potem pa imamo tudi to, navidez malo manj dramatično, ki se tekom odraščanja in vzgajanja razvije med otroci in njhovimi starši. Čeprav je običajno v času pubertetniškega samoiskanja pogosto spregledana in včasih celo zanikana, je tam, tiho tli in čaka na čas upada hormonskega presežka.

Nebraska_PosterNa to sem se spomnila ob gledanju filma Nebraska, enega boljših Hollywodskih izdelkov, s katerim sta nam lani postregla režiser Alexnader Payne in scenarist Bob Nelson. Full disclosure: glavni razlog za ogled filma je bila moja žgoča in nesmrtna ljubezen do bivšega člana igralske zasedbe Saturday Night Live, Willa Forteja.

V filmu Nebraska spoznamo družino Grant, ki jih združuje skupna izkušnja življenja v okolju, kjer je oče viden kot strog in zaprt vase ter šibak in lahko zavedljiv obenem. Tekom popotovanja v Nebrasko spremljamo najmlajšega sina kako korak za korakom odstira tančice ozadja očetovega odraščanja, odraslega življenja in v jeseni življenja, iskanja odpuščanja in poprave krivic. Meni najljubši prizor je kratek družinski izlet, kjer mama vozi avto za pobeg, medtem ko sinova ukradeta kompresor, le da kasneje ugotovijo, da so na napačni kmetiji. V tem kratkem akcijskem prizoru vidimo sinova srednjih let in ostarela starša, katere za trenutek iz bedne realnosti povleče komično adrenalinsko dejanje vandalizma.

nebraska

Vir: MMXIII Paramount Vantage (imdb.com)

Film ne bi bil kar je brez odlične igralske zasedbe, ki jo sestavljajo prej omenjeni Forte, Bob Odenkirk (bolj znan kot Saul Goodman iz legendarne nadaljevanke Breaking Bad) kot starejši sin in June Squibb ter Bruce Dern kot ostarela starša. Film je posnet v črnobeli tehniki, kar je sprva mogoče rahlo nenavadno, tekom zgodbe pa omogoči, da se gledalec lažje posveti povedanemu ter dinamiki med liki.

Ne glede na to, v kakšnih odnosih smo trenutno s svojimi starši, leta skupnega odraščanja nas povežejo bolj kot si predstavljamo. Pogled na nebogljenega starša, ki v vetru demence upa, da bo fiktiven ček za milijon dolarjev popravil vsaj del napak, ki jih je storil, sinu odpre razumevanje očeta, ki ne bi bilo možno v nobenih drugih okoliščinah.

Toplo priporočam 🙂

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s