Jej, moli, ljubi

Posted: 21/07/2014 by sandravrh in KULT-film, KULT-knjige
Oznake: , , , ,

elizabeth_gilbert»It is better to live your own destiny imperfectly than to live an imitation of somebody else’s life with perfection.« (Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love)

To je eden izmed citatov iz knjige Jej, moli, ljubi, avtorice Elizabeth Gilbert. Roman ni novost, saj je izšel že leta 2006, štiri leta kasneje pa je bil po njem posnet tudi film z Julio Roberts v glavni vlogi. Vseeno sem se odločila, da ti ga predstavim, saj je to moja najljubša knjiga/film.

Leto v treh korakih

Eat_Pray_Love__Elizabeth_Gilbert_20071Gilbertova nam v romanu postreže s spomini o svoji življenjski izkušnji, katere glavni namen je bilo iskanje svojega jaza. Po propadlem zakonu in neuspelih zvezah se odloči, da bo eno leto potovala. Prva destinacija je Italija (“jej”), kjer v družbi novih prijateljev uživa v dobri hrani in sladkosti brezdelja (italijansko »dolce far niente«). Po dobrem začetku zdravljenja duše in nekaj pridobljenih kilogramih se odpravi v Indijo (“moli”). V tamkajšnjem ašramu se posveča meditaciji, zaradi katere mora vstajati že ob 3. uri zjutraj. Pri tem doživlja velike konflikte sama s seboj, ima težave s koncentracijo in velik odpor do 182 kitic dolge hvalnice Gurugita. Ko nazadnje spozna, da je našla mir v sebi, se dokončno poslovi od bivšega moža in se poda na iskanje ravnovesja v Indonezijo (“ljubi”). Na Baliju večino časa preživi z zdravilcem Ketutom Liyerjem, ki jo nauči, da mora biti prizemljena, kot bi stala s štirimi nogami in naj na svet ne gleda z očmi, ampak s srcem. Tu pa Liz spozna tudi novo ljubezen in tako zaključi svoje leto.

31Zanimivo dejstvo je, da se vse tri države začnejo s črko I, kar v angleščini pomeni »jaz«. Liz je torej morala najprej spremeniti sebe, da je lahko našla srečo v svojem življenju.

Kot velika oboževalka knjige in filma, sem se, kot mnogi drugi, tudi jaz našla v napisanem. Spodbuja nas, da smo zvesti samemu sebi in smo pripravljeni stopiti iz znanih okvirjev, z namenom, da bi spremenili svoje življenje.

Priporočam v branje/ogled 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s