Igre lakote: Arena smrti

Posted: 23/07/2014 by ninakorosec1 in KULT-film
Oznake: , , ,
I. del filmske kritike

Če minulih dveh let nisi preživel/a nekje na luni ali neprekinjeno v čisto svojem svetu, si zagotovo že slišal/a za The Hunger Games, film posnet leta 2012 po knjižni predlogi Suzanne Collins; ter seveda za mlado in lepo igralko, na Oskarjih dvakrat padlo in z oskarjem dvakrat nagrajeno, Jennifer Lawrence, protagonistko Iger lakote – nosilko vloge Katniss Everdeen.

hunger gamesGre torej za prvi del filmske različice knjižne trilogije; Areno smrti so kritiki ocenili kot dokaj spodoben in zanimiv uvod v nadaljevanje zgodbe. Tako za namig, film si ne zasluži primerjav s tipičnimi mladinskimi sagami tipa Somrak. Igre lakote imajo namreč dobro podlago za zgodbo in nosijo premisleka vredno sporočilo svetu. Film se na nobeni točki ne vleče, liki so karakterno prepričljivi in vizualno privlačni; posebej prva lastnost je dandanes v hollywoodskih franšizah že prava redkost. Še posebej gledalci nismo vajeni pojava, ko smo se primorani popolnoma vživeti v doživljanje lika; vemo toliko, kot ve Katnis; vidimo tisto, kar vidi Katniss; tudi čutimo tisto, kar čuti ona. In zagotovo nismo vajeni, da bi bilo posneto vsaj približno enakovredno napisanemu. Spomnimo se samo, kaj so filmarji storili z zgodbo Harryja Potterja. Filmska različica Iger lakote ne izniči napisanega, temveč s skrbno izbranimi liki in dodelanimi scenami zgodbo čudovito dopolni.

Zgodba nas prestavi v namišljeno postapokaliptično prihodnost, v totalitarno deželo Panem, ustanovljeno na ozemlju ZDA. Deželi, razdeljeni na 12 okrožij, neusmiljeno vlada diktator Snow (Donald Sutherland) s svojo ob sebi zbrano peščico aristokratov, za katere zgleda, da v svojem preobilju in razkošju praktično več ne vedo, kaj bi dali nase in vase; medtem ko se obubožana množica vladanih komaj prebija iz dneva v dan. Na začetku izvemo ključne podatke za razumevanje celotne zgodbe, in sicer, da je pred več leti taista množica organizirala upor, ki ga je oblast zadušila in sklenila nekakšen pakt, ki določa, da režim vsako leto od upora za kazen in v opomin ljudski množici organizira sprevržene igre, v katerih se tekmovalci spopadejo na življenje in smrt. Pravila t. i. Iger lakote pravijo, da žreb iz vsakega okrožja izbere dva najstnika, dekle in fanta; skupno 24 tekmovalcev – tributov pa je nato prepeljanih v divjino, kjer so se med sabo primorani spopasti; in po pravilih se igra konča šele, ko ostane živ le eden. Vse to velja za televizijski spektakel, ki ga prenašajo vse TV-postaje po deželi in ga gledajo vsi, od bogatih do revnih, saj so ogromni televizijski zasloni nameščeni tudi v barake. V revnem rudarskem okrožju št. 12 izžrebajo komaj dvanajstletno Primrose Everdeen (Willow Shields), a njena pogumna in zaščitniška starejša sestra Katniss (Lawrenceova) jo prostovoljno nadomesti. Moški izžrebanec iz okrožja 12 je Peeta (Josh Hutcherson) in skupaj s sotekmovalcem Katniss prepeljejo v prestolnico, kjer 24 tributov pristojni začnejo uriti za boj na življenje in smrt. In razvajeni aristokrati bodo končno dobili svoj šov, poskrbeti je treba le še, da se ob gledanju masakra slučajno ne bi dolgočasili.

Več lahko prebereš v II. delu recenzije čez nekaj dni 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s