Igre lakote: Arena smrti

Posted: 25/07/2014 by ninakorosec1 in KULT-film
Oznake: , , ,
hunger games 2II. del filmske kritike

Navkljub množičnemu pokolu, ko slave in bogastva lačni najstniki v javni areni podivjajo in se naivno pobijajo med sabo, so te scene prikazane kot posledica psihološke indoktrinacije, manipulacije oblasti z najstniki; poanta vsega je vse prej kot fizično nasilje. Obstajajo seveda svetle izjeme, ki v areni želijo preprosto preživeti, kot so Katniss, Peeta, deklica Rue…

Poglavitni motiv zgodbe je avtorica trilogije in soscenaristka filma Collinsova menda črpala iz mitologije antične Grčije, kjer so morale Atene v primeru, da so izgubile vojno, povojni davek kralju Minosu plačevati s tributi; vsakoletno so morali Atenci darovati sedem fantov in sedem deklet, da so na Kreti z njimi nahranili Minotavra. Sporočilo podrjamljeni množici, preneseno v Igre lakote: ˝Če se boste upirali, ne bomo pobili vas, še hujše, pobili bomo vaše otroke.˝

Zgodba celo spominja na shode nacistične Nemčije; razuzdana množica, ki vzklika v en glas, se veseli pokola, nezmožna presoditi, kaj prav in kaj narobe; na drugi strani še številčnejša revna množica brez trohice upanja na boljšo prihodnost, ki s sklonjeno glavo pripelje svoje otroke na loterijo smrti, drugo jim ne preostane. In vladajoči vladane razčlovečijo ter uživajo v ničemer drugem kot v njihovem trpljenju.

hunger-gamesNadalje so zgodbo nedvomno navdihnili sodobni resničnostni šovi. Gre za pogumno kritiko razvajene družbe, da, vseh nas, ki vse preveč uživamo ob gledanju tovrstnih šovov, kjer se ljudje (sicer prostovoljno vključeni) 24 ur dnevno dobesedno smešijo pred nami. In ko je šova konec, jih pozabimo. Oni pa pozabijo verjetno težko. Saj, če bi Igre lakote obstajale tudi v resnici, bi jih vsi gledali, kajne? In to je tisto premisleka vredno sporočilo svetu.

Film je presežek, presežek v primerjavi z večino hollywoodskih franšiz, presežek v primerjavi z večino filmov, prirejenih po knjigah. Presežek z logičnimi pomanjkljivostmi, a ravno te pomanjkljivosti ga naredijo skoraj popolnega. Ni prave ljubezenske zgodbe, le simpatije, a erotičnih scen tukaj pač ne moreš pogrešati, nasprotno. Prav prileže se malce nepocukranosti. Ker gre za prvi del, ostane ob koncu filma veliko nedorečenega, gledalci se sprašujemo, kaj bo pa zdaj in ostanemo nekako lačni nadaljevanja, a saj gre vendar za igre lakote, kajne? In zato rabimo še nadaljevanja.

Vredno dobrih dveh ur ogleda, dobrih v prenesenem in neprenesenem pomenu!

Ocena; 9/10

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s