Društvo Humanitarček

Posted: 01/08/2014 by sandravrh in GRAVItacija
Oznake: , , ,

humanitarčekSlovenci smo znani po tem, da kljub krizi in nestabilnosti sistema v državi znamo stopiti skupaj in si pomagati. To smo nedavno dokazali s tem, ko smo po celotni Sloveniji prostovoljno zbirali oblačila, hrano, vodo in ostale nujno potrebne stvari, ki so bile uničene in izgubljene v katastrofalnih poplavah v BiH in Srbiji. Redne akcije zbiranja hrane za socialno ogrožene družine v Sloveniji organizira fundacija Anina zvezdica, pod vodstvom Ane Lukner. Zavzema se za medsebojno pomoč, ki krepi posameznika, glavni cilj pa je, da Anina zvezdica pri nas ne bi bila več potrebna. Dokler država ne bo podpirala ljudi, ki živijo na robu, pa so pri nas vse pogostejše dobrodelne organizacije, ki to počnejo namesto nje.

Društvo Humanitarček je začelo delovati leta 2010 in do danes v njem deluje 12 aktivnih članov s predsednico društva Ninno Kozorog. Do danes so zabeležili že več uspešnih akcij, med odmevnejšimi pa je bila decembrska »30 dni za 30 dejanj«. Ves mesec so osrečevali ljudi z drobnimi dejanji, kot so nasmeh neznancu, »free hugs«, bookcrossingpomoč starejšim ljudem in brezdomcem, zbiranje zdravil, krvodajalstvo in ostale. V sklopu akcije se je izvedel tudi »bookcrossing« ali potovanje knjig. Cilj je, da se le-tem vrne življenje in z njimi razveseljuje ljudi, ki jih lahko najdejo praktično kjerkoli; na avtobusu, v parku, čakalnici… Če imaš tudi ti doma kakšno, na kateri se nabira prah, vanjo napiši lepo misel in jo pusti, kjer želiš. Lahko pa spremljaš, kam bo potovala, v tem primeru moraš knjigo registrirati (sledi navodilom).

V društvu čez celo leto zbirajo posteljnino, brisače, mila in zobne ščetke za brezdomce, starejšim ljudem pomagajo pri obnovi hiše, poleti pa jih peljejo na morje. Za socialno ogrožene družine zbirajo hrano in šolske potrebščine, s humanitarnimi predstavami pa zbirajo sredstva za otroke rejniških družin.

To je le nekaj izmed akcij, ki jih opravljajo v Humanitarčku, pomaga pa lahko prav vsak. Članstvo je brezplačno in bazira na dobri volji, novih idejah in želji po sodelovanju v akcijah, ki osrečujejo.

Del tega gibanja si lahko tudi ti!

humanitarcek1

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,
to je kot kruh, kot požirek vode,
moraš dati svoje bele oblake,
svoje drzne ptice sanj,
svoje plašne ptice nemoči
– nekje vendar mora biti zanje
gnezdo miru in nežnosti -,
nekoga moraš imeti rad.

– Ivan Minatti –

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s